Redaktionen anbefaler
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2024-07/FDB-M%C3%B8bler---forskellige-stol.jpg.jpeg?itok=PDm__kuP)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2020-06/Danmark-Dejligst.jpg.jpeg?itok=aWDFxZ73)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2017-05/maskulin_oel-is_med_karamelliserede_valnoedder_2.jpg.jpeg?itok=9OCTWKod)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/2020-06/Kronhjort_0.jpg.jpeg?itok=jJ_eY3CT)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/migrated/12/1280frisko.png.jpeg?itok=nhM6nUW_)
![](/sites/default/files/styles/16_9_xsmall/public/migrated/en/engangsgrillen1280.png.jpeg?itok=SmECdd56)
Jeg er storforbruger af mandler og har konstateret, at kvaliteten af de mandler, der kan købes i dagligvarehandlen, generelt er dårlig. I bedste fald er de helt uden smag, i værste fald harske og bløde.
Jeg er derfor gået over til kun at spise økologiske mandler, der som regel smager godt af mandler, men også her er der et problem. I hver eneste pose er der mindst én og som regel flere bitre mandler.
Det er en særdeles ubehagelig oplevelse at få sådan en i munden, og det gør dem uegnede til brug i bagværk, desserter osv. Hvad gør mandlerne bitre, og kan jeg undgå dem?
Helle Stevn, Trige:
Hvis du helt vil undgå bittermandler, kan du med fordel købe mandler fra Californien. I Californien dyrkes ikke bittermandler. I andre lande, hvor både bittermandler og søde mandler dyrkes, kan der forekomme krydsbestøvning, og enkelte bittermandler kan derfor blive høstet fra træer med søde mandler. Økologiske mandler dyrkes især i sådanne områder.
Bittermandler indgår i nogle opskrifter på kager og konfekt, men Fødevarestyrelsen anbefaler, at man anvender bittermandler i meget begrænsede mængder. Kerner fra bittermandler indeholder et stof, der, når det indtages, kan danne blåsyre (cyanid), som er giftigt for mennesker, især for børn.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10