Hvordan undgår jeg bitre mandler?

Hvad gør mandlerne bitre og hvordan kan jeg undgå dem?
?

Jeg er storforbruger af mandler og har konstateret, at kvaliteten af de mandler, der kan købes i dagligvarehandlen, generelt er dårlig. I bedste fald er de helt uden smag, i værste fald harske og bløde.

Jeg er derfor gået over til kun at spise økologiske mandler, der som regel smager godt af mandler, men også her er der et problem. I hver eneste pose er der mindst én og som regel flere bitre mandler.

Det er en særdeles ubehagelig oplevelse at få sådan en i munden, og det gør dem uegnede til brug i bagværk, desserter osv. Hvad gør mandlerne bitre, og kan jeg undgå dem?

Helle Stevn, Trige:

Svar fra Leif Skibsted

Hvis du helt vil undgå bittermandler, kan du med fordel købe mandler fra Californien. I Californien dyrkes ikke bittermandler. I andre lande, hvor både bittermandler og søde mandler dyrkes, kan der forekomme krydsbestøvning, og enkelte bittermandler kan derfor blive høstet fra træer med søde mandler. Økologiske mandler dyrkes især i sådanne områder.  

Bittermandler indgår i nogle opskrifter på kager og konfekt, men Fødevarestyrelsen anbefaler, at man anvender bittermandler i meget begrænsede mængder. Kerner fra bittermandler indeholder et stof, der, når det indtages, kan danne blåsyre (cyanid), som er giftigt for mennesker, især for børn.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #nødder og #mandler