Hvor sund er kartoflen?

Hvorfor tæller kartoflen ikke med i 6 om dagen
?

Hvorfor tæller kartoflen ikke med i 6 om dagen, og hvorfor er den ikke helt så sund som andre grøntsager? Er det rigtigt, at kartoflens proteinkvalitet er høj? Som vegetar er jeg ret opmærksom på mængden af proteiner, hvor kartofler ikke ligger særlig højt.

Kirsten Larnæs

Svar fra Per Brændgaard

Kartofler er ikke med i 6 om dagen, fordi kartofler er noget, man let spiser forholdsvis mange gram af. Hvis kartofler talte med i 6 om dagen-regnskabet, så skulle man spise mere end 600 g frugt og grønt om dagen, og mange ville måske glemme at spise andre grøntsager også. 

Selvom kartofler er sunde, er det vigtigt at spise varieret af det grønne og også huske at spise mange af de andre grøntsager. Eksempelvis gulerødder har et højt indhold af A-vitamin, og det har kartofler ikke. 

Mængden af protein i kartofler svarer faktisk omtrent til, hvad en voksen person har behov for (9 procent protein af det samlede kalorieindhold). Hvis man kun skulle leve af en madvare, ville kogte kartofler være et godt bud. Men det sundeste er selvfølgelig at spise varieret. Du kan betragte kartofler som en kombineret kulhydrat- og proteinkilde. Især hvis du er vegetar, er kartofler god basisføde. Der kan være flere fordele ved at spise nok og ikke for meget protein. Det hjælper bl.a. til at holde nyrerne sunde og raske hele livet igennem, også selvom man er disponeret for en nyresygdom, som mange er uden at vide det. 

Per Brændgaard, selvstændig ernæringsrådgiver og sundhedscoachernæringsrådgiver.