Hvilket skærebræt slider mindst på kniven?

Hvis du alene skal vælge skærebræt ud fra, hvilket der sløver din kniv mindst, skal du vælge et af træ.

Knive bliver hurtigere sløve af plastikskærebrætter.

?

Jeg læste et svar på, om træ eller plastikskærebrætter er bedst i forhold til hygiejnen. Men hvad med slitagen på knive? Jeg er altid blevet rådet til at bruge træ, da plastikskærebrætter skulle sløve knive mere. Er det rigtigt?
 

Mai-Britt Petersen

Svar fra Leif Skibsted

Knive er skarpe, når knivsæggen er smal og hård, som efter slibning. Knive kan blive sløve på to måder. Knivsæggen kan blive slidt flad, eller knivsæggen kan blive dækket af materiale fra det, kniven skærer i.

Knivsæggen bliver hurtigt slidt flad, hvis det, der skæres i, er hårdere end stålet, kniven er lavet af. Det sker, hvis man skærer med marmor og granit som underlag eller meget hårdt træ, og kniven rammer underlaget. Bruger man plast som underlag, vil det være blødere. Når kniven trænger ned i plastskærebrættet, kan knivsæggen blive overtrukket med en tynd plastfilm, så kniven sløves. Sammenlignes træskærebrætter med plastskærebrætter, er det den sidste effekt, der dominerer, så plastskærebrætter sløver kniven mere end træskærebrætter, selvom de er blødere.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.

Læs mere om