Redaktionen anbefaler






Brug altid to forskellige skærebrætter til kød og grøntsager
Køkkentøj af træ bliver flosset, flækket og bulet, hvis det fejlagtigt glider i opvaskemaskinen sammen med den øvrige opvask. Det skal vaskes på alle sider i hånden med varmt vand, sæbe opvaskebørste og er det lidt besværligt sammenlignet med plastik, der bare kan stå på række med tallerkenerne i opvaskemaskinen.
Men træ har også fordele. Det er et godt hygiejnisk materiale. Et skærebræt af træ giver bakterierne dårlige levebetingelser end andre materialer som stål eller plastik, bare træet er tørt og rent. Det har forsøg på Danmarks Teknologiske Institut vist.
I laboratorieforsøg er træ fra fyr, ask, eg, bøg og gran blevet kodet med bakterier, der ligner salmonella, camphylobacter og listeria. Det samme er sket med stål og plastik, og det viste sig at overlevelsestiden for bakterierne var kortere på træ end på de andre materialer.
Fiskekasser, paller og træemballager fra levnedsmiddelindustrien blev undersøgt med samme resultat. Det blev konkluderet, at træ er et hygiejnisk materiale i kontakt med mad.
Der er altså ingen grund til at kassere træskærebrættet af hygiejnehensyn. Men det er en god ide at følge nogle forholdsregler.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10