Hvor rent skal skærebrættet være?

Skal man altid vaske sit skærebræt efter brug?
?

Er det fuldstændig nødvendigt at vaske skærebrættet hver eneste gang med opvaskesæbe og børste? Råt kød og grønt skal selvfølgelig altid holdes adskilt. Men er det i orden, at man blot skyller brættet godt af og tørrer det, når man for eksempel har skåret frugt, grønt og brød?

Rúni Korsgaard, Tórshavn

Svar fra Winnie From Thesbøl

Hvis du skærer brød, og det vel at mærke er brød uden fyld eller anden snask, kan du roligt blot børste krummerne af og stille skærebrættet tilbage. Det er noget andet, når det drejer sig om udskæring af frugt og grønt. Overfladen på grøntsager indeholder mikroorganismer fra jord og vand, og nogle kan under særligt uheldige vilkår udvikle sig og være årsag til en fødevareinfektion. Frugters overflade indeholder også mange forskellige former for mikroorganismer, især svampesporer.

Når man skærer frugten ud, kan der trænge saft ned i skærebrættet, som dermed vil give gode betingelser for svampesporerne. Derfor er det også vigtigt at vaske sit skærebræt med opvaskebørste og sæbe efter udskæring af frugt og grønt. Husk at lade skærebrættet tørre godt, før det lægges væk.

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.