Hvad er mest hygiejnisk – skærebrætter af træ eller plast?
Jeg har altid fået at vide, at træ er selvkonserverende. Jeg har personligt brugt skærebrætter af træ samt knivblokke ligeledes af træ og oplever ikke, at de bliver fedtede eller på anden måde smudsige ud over tidens modning af træets naturlige farve.
Derimod er jeg dybt bekymret for alt det plastgrej, man bruger i dagens køkkenudstyr.
Hvordan holder man disse redskaber rene i småridser?
Her tænker jeg mest på skærebrætter i plast, som vil få mere eller mindre urenselige ridser.
Bjarne Sønderskov Nielsen, Mørkøv
Svar fra Leif Skibsted
Både skærebrætterer af plast og træ vil få revner og ridser ved brug, hvor sundhedsskadelige bakterier kan overleve og formere sig.
Grundig rengøring med varmt vand og opvaskemiddel er derfor vigtigt både for plast og træ.
Plast har den fordel, at det tåler opvask i opvaskemaskine bedre end træ.
Foretrækker man træ i køkkenet, er det derfor endnu vigtigere at holde skærebrætter til kød og grøntsager adskilt.
For træ er det også specielt vigtigt, at skærebrætter bliver fuldstændigt tørre efter vask, da udtørring er med til at dræbe mikroorganismer i ujævnheder i træet.
Professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.