Hvad sker der på æblehotellet?
Jeg har set en udsendelse i fjernsynet, hvor der blev talt om behandling/opbevaring af danske æbler. Jeg er mest til økologi, men har indtil nu valgt danske æbler frem for økologiske fløjet ind fra Chile, da det for mig ikke kun handler om menneskets sundhed, men også naturens. Men er danske æbler behandlet med noget? Jeg vil gerne vide, hvad der sker med vores æbler på »æblehotellet«.
Elisabeth, Hjørring
Svar fra Morten Brix
Coop accepterer ikke æbler, der er behandlet med smartfresh, som kan holde frugten kunstigt frisk. Vi er af den opfattelse, at frugt skal være så naturligt som muligt. Smartfresh er godkendt til brug, også i Danmark, men det er altså ikke noget, vi i Coop tillader, at vores leverandører - danske såvel som udenlandske - anvender.
Et »æblehotel« er egentlig blot et stort kølerum med kontrolleret atmosfære. Dvs. temperaturen sænkes til 1-2 grader, og iltindholdet holdes lavt. Det vil sige, at æblerne »går i dvale«. Dette gøres i Danmark og udlandet. Æblerne bliver få dage efter plukning sat i dvale i disse rum, så deres udvikling sættes i stå, og de holder friskheden under eksempelvis transporten.
Morten Brix er kategorichef for frugt i Coop i Danmark. Morten Brix har dermed det øverste ansvar for indkøb af de frugter, du finder i butikkerne i Kvickly, SuperBrugsen, Dagli'Brugsen og LokalBrugsen.