Hvorfor er æblerne fedtede?

Er æblerne overfladebehandlede, eller føles de fedtede fra naturens hånd?
?

På arbejde får vi hver uge frugt fra en gartner. Men lejlighedsvis er der æbler i, der er frygtelig fedtede.

Jeg har prøvet at vaske æblerne med håndsæbe. Det bliver de ikke mindre fedtede af. Er der æbler, der naturligt er så fedtede, eller er det en slags overfladebehandling?

Bør sådanne æbler skrælles før spisning?

Flemming Gad, Tjæreborg

Svar fra Leif Skibsted

Æblers eget naturlige vokslag beskytter dem mod fordampning og angreb af mikroorganismer, der kan give råd og mug. Frugtvoks er helt uskadeligt. Der er stor forskel på, hvor meget naturligt vokslag de enkelte sorter har. For eksempel er det populære Jonagold meget fedtet af voks, når det modner. 

I Danmark bruger avlerne ikke overfladebehandling af æbler. Det er unødvendigt med de korte afstande mellem plantager og forbrugere. Shellak og carnaubavoks, der er naturprodukter, anvendes i nogle lande og gør æblerne meget blanke og skinnende.

Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab ved Københavns Universitet.

Se, hvad vi ellers skriver om: #æbler