Drik et glas rødbedesaft om dagen
Drik et glas rødbedesaft om dagen, spis rabarber og spinat. Det dæmper blodtrykket, fordi det indeholder meget nitrat. Nitrat bliver til nitrit, når det møder mundens spyt. I mavesækken bliver nitrit senere til nitrogenoxid, som får karrene til udvide sig og blodtrykket til at falde. Det samme sker, når hjertepatienter tager nitroglycerin som medicin. Nitroglycerin frigiver nitrogenoxid, som får karrene til at udvide sig.
Vi får langt det meste nitrat fra grøntsager, nemlig cirka 80 procent, 12 procent kommer fra kødprodukter, og de sidste cirka 8 procent kommer fra drikkevand. Det betyder, at vegetarer nemt får meget mere nitrat end kødspisere. Effekten kendes fra den amerikanske DASH-diæt med masser af grøntsager, frugter, bær, fedtfattige mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, fisk, fjerkræ og nødder. Seriøse studier har vist, at DASH-kostplanen kan sænke blodtrykket lige så effektivt som blodtryksdæmpende medicin.
Der er mest nitrat i uøkologiske grøntsager
Rucola, spinat, salat, radise, rødbede, kinakål, rabarber, fennikel og selleri indeholder meget nitrat og er gode for blodtrykket, især uøkologiske grøntsager er velegnede. De indeholder mere nitrat end økologiske, fordi der bliver anvendt kunstgødning med nitrat til dyrkningen. Rucola kan indeholde for eksempel 2600 mg nitrat per kilo, rødbede kan indeholde 1560 mg per kg og kinakål 1390 mg per kilo.
(Artiklen fortsætter efter annoncen)
Hellere nitrat fra grøntsager end fra drikkevand
Nitrat findes i mindre mængde i kål, grønne bønner, porrer, forårsløg, agurk, gulerødder, kartofler, hvidløg og grøn peber. Kål ligger højest med 510 mg nitrat per kg, grøn peber ligger lavest med 110 mg per kg. Nitrat findes i endnu mindre mængder i løg og tomat, 90 og 70 mg per kg. Der er også en smule nitrat i vand fra hanen. Der må højst være 50 mg per liter, for at vandet må bruges til drikkevand. Verdenssundhedsorganisationen WHO og EU anbefaler grænseværdien på 50 mg per liter. For meget nitrat i drikkevandet mistænkes for at kunne forårsage tyktarmskræft. Det gælder ikke for grøntsager. Nitrat frigives langsommere fra grøntsager og er derfor mindre aggressivt.