dyr

Grønt råd: Server madrester og haveaffald for hønsene

Tina Zaremba Jacobsen fodrer sine høns med madrester, haveaffald og mælkebøtter og får æg på bordet og gødning til kartoflerne
Tina sidder med høne på skødet foran hønsehus

Hønsene spiser grøntsagsrester, mælkebøtter og krydderurter. Til gengæld leverer de æg til Tinas middagsbord. 

Giv grøntsagsrester og ukrudt til hønsene 

Tina Zaremba Jacobsen giver rester af grønkål, spinat- og blomkålsblade og toppen fra gulerødder til sine høns. Hønsene er også vilde med skvalderkål, mælkebøtter og krydderurter fra haven, så Tina, der er selvstændig grafisk designer, lader villahaven i Bagsværd stå i fuldt flor, så hun altid kan plukke friske forsyninger, når sulten melder sig hos hønsene. De fjerede dur vil helst sætte næbet i grønne friske planter, der er plukket direkte fra jorden og hakket i mindre, næbrette stykker.

Høns forsyner med æg

Hønsene forsyner dagligt Tina og hendes familie med friske æg, og hønsemøget bruger Tina til at gøde kartoflerne i haven. Det er kun kartoflerne, der får det ufortyndede hønsemøg, som kommer direkte fra hønsehuset. Det møg, der er tilovers, bliver lagt i kompostbeholderen sammen med hæk- og græsafklip og ukrudt. Efter cirka 3 måneder er hønsemøget nedbrudt til kompost, som kan bruges som gødning til havens blomster og planter.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Madaffald er forbudt

Det kan være fristende at servere rester fra middagsbordet eller afskårne grøntsager fra madlavningen for hønsene, men det er forbudt at fodre høns med madaffald. Madaffald, der har været i nærheden af animalske produkter, kan overføre smitsomme sygdomme til hønsene.

Kilde: Fødevarestyrelsen

Samspil mellem høns, have og madrester er et cirkulært kredsløb 

For Tina er samspillet med hendes høns , have og madrester et cirkulært kredsløb.

»Når mine høns spiser madrester og grønne planter, undgår jeg at smide resterne ud, jeg slipper for at købe æg i supermarkedet, og hønsemøget hjælper nye afgrøder til at gro. Alle ressourcer bliver udnyttet, og meget lidt går til spilde. Selv æggeskallerne kan indgå i kredskøbet. De knuste æggeskaller kan bruges som calcium-gødning og til at holde sneglene væk fra planterne,« siger hun.

Madrester skal suppleres med æglægningsfoder 

Det er vigtigt at supplere de grønne rester med æglægningsfoder for at sikre hønsenes produktion af æg:

»Jeg fodrer også hønsene med æglægningsfoder, som har et højt proteinindhold. Proteiner sørger for, at hønsene kan blive ved med at lægge æg,« forklarer Tina.

Undgå at give høns natskyggeplanter 

Høns spiser det meste, de kommer i nærheden af, men nogle ting egner sig ikke som hønseføder. Undgå f.eks. at fodre høns med kartofler, aubergine og tomater. Planterne er en del af natskyggefamilien og indeholder stoffet solanin, som er giftigt for høns.

3 høns spiser græs

Undgå at servere natskyggeplanter for dine høns. Natskyggeplanter indeholder solanin og er giftige for hønsene.