Er jeg selv skyld i min allergi?

Dine gener er afgørende i forhold til risikoen for at udvikle pollenallergi – også kaldet høfeber – og allergi over for dyrehår og husstøvmider. Men i forhold til f.eks. parfumeallergi bærer du selv størstedelen af ansvaret.
Kvinde plaget af allergi tager sig til næseryggen og tindingen

Løbende og kløende øjne og næse er typiske symptomer på de pollenallergi.  

Dine gener er afgørende i de fleste tilfælde

Alt efter hvilken type allergi, der er tale om, spiller dine gener en større eller mindre rolle i forhold til risikoen for at udvikle den. Får du f.eks. parfumeallergi, som er en kontaktallergi, har du først og fremmest dig selv at takke. Men i forhold til de allermest udbredte allergier – de luftbårne som f.eks. pollenallergi kendt som høfeber – så stiger risikoen markant, hvis dine forældre også har allergi. 

»Den sikreste måde, du kan undgå allergi på, er at vælge dig et par forældre, som ikke har det,« siger Jesper Brandt Andersen, der er speciallæge i børns sygdomme og specialkonsulent i allergiske sygdomme hos voksne. Han er desuden forfatter til bogen 100 myter om allergi og hjælper her med at skabe overblik i allergijunglen. 

Så mange er ramt

Mere end 1,5 millioner danskere - eller omkring 25% af befolkningen - lider af allergirelaterede sygdomme.

Luftbårne allergier

Dine gener spiller altså en afgørende rolle i forhold til risikoen for at udvikle en luftbåren allergi, som f.eks:

 • Pollenallergi (græs, birk og bynke) 
 • Allergi over for dyrehår (hund, kat og hest)
 • Husstøvmideallergi

 Undersøgelser viser, at den statistiske risiko for at få luftbåren allergi er følgende:

 • Ingen af forældrene har allergi: 5-10%
 • En af forældrene har allergi: 20-30%
 • Begge forældre har allergi: 40-50%
 • Begge forældre har samme type allergi: 70%

Hvad kan jeg selv gøre for at undgå luftbåren allergi?

Der er meget lidt, du selv kan gøre, hvis du er disponeret for en af de luftbårne allergier. Den bryder ud, hvis den bryder ud, så lev hellere et så almindeligt liv som muligt. Der er måske sikrest ikke  at anskaffe dig en hund, hvis begge dine forældre har allergi overfor hunde. Og vil du gøre noget ekstraordinært for at undgå pollenallergi, vil du helt sikkert være bedre stillet på Nordgrønland.

Du behøver ikke få samme allergi som dine forældre

Børn kan sagtens udvikle andre typer af allergi end deres forældre. Har din mor allergi overfor heste, kan du altså sagtens opleve, at det er støvmideallergi, der bryder ud hos dig. Hvorfor det er sådan, ved man ikke præcis, men udvikling af en allergi kræver, at man i et vist omfang udsættes for det allergifremkaldende stof (allergen), som man er disponeret for ikke at kunne tåle. 

Fødevareallergi

I forhold til fødevareallergi er der ikke helt samme arvelige tendens, som man ser ved de luftbårne allergier. Statistisk er der dog stadig en øget sandsynlighed for, at du får en fødevareallergi eller en anden allergi, hvis en eller begge dine forældre har allergi over for en eller flere fødevarer. Men det er begrænset, hvad der eksisterer af viden på området.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Kontaktallergi

Parfumeallergi og nikkelallergi er nogle af de mest kendte eksempler på kontaktallergi. Her er det ikke vores gener, men miljøet, vi færdes i, der er det mest afgørende for risikoen for at udvikle allergi. Da nikkel stadig var tilladt i smykker herhjemme, fik rigtig mange kvinder nikkelallergi, og i dag lider omkring 4% af befolkningen af parfumeallergi på grund af den udbredte brug. Der er med andre ord en klar sammenhæng mellem din risiko for at udvikle kontaktallergi over for et stof og den tid og den grad, du udsættes for stoffet.

Snavs i barndommene er godt - tobaksrøg er skidt

En naturlig fødsel, som giver en mere varieret bakteriesammensætning i tarmen end kejsersnit, og eksponering for snavs og bakterier i barndommen (0-3 års-alderen) kan formentlig være med til at nedsætte risikoen for at udvikle allergi ved at dæmpe immunforsvarets tendens til at overreagere på uskadelige allergener, viser forskning. Udsættelse for tobaksrøg og luftforurening ser derimod ud til at øge risikoen for udvikling af allergisygdom. 

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg har fået allergi?

Du kan ganske simpelt sørge for at undgå det, der udløser den allergiske reaktion. Er du allergisk over for kæledyr, skal du i videst muligt omfang undgå dem. Og reagerer du allergisk på parfume, skal du holde op med at bruge det. Det er nærmest umuligt at undgå pollen om sommeren, med mindre man burer sig inde. Men der findes en række forskellige lægemidler, der kan lindre og i bedste fald fjerne symptomerne.  

Du kan blive vaccineret mod allergi – også  i tabletform

Flere og flere vælger at blive vaccineret mod allergi, og der findes i dag vacciner mod

 • Pollen
 • Dyrehår (ikke særlig effektivt)  
 • Støvmider
 • Hvepsegift og bigift

Allergivaccinationer bliver udført som indsprøjtninger hos lægen. Det kræver ugentlige besøg i 15 uger – og herefter genbesøg hver 8. uge i 3-5 år. Man er imidlertid i stigende omfang ved at overgå til vacciner i tabletform. Der findes allerede smeltetabletter mod græs- og støvmideallergi, som man tager hver dag i 3 år. Desuden kommer en pille mod birkepollen snart på markedet. Kilder: Speciallæge Jesper Brandt Andersen og 100 myter om allergi af Jesper Brandt Andersen