Drivhuset har vokseværk og bliver vores nye udstue

Danskerne vil have større drivhuse, hvor der både er planter og plads til at nyde en bog

Agurker og tomater er klassikere i drivhuset, men prøv også for eksempel figner og ferskner. Og brug nu drivhuset det meste af året, nyd blomster og en bog i drivhuset, lyder rådet fra Jesper Corfitzen.

Drivhuset bliver et ekstra uderum

Et stålskelet med glasruder. 10 kvadratmeter, ikke mere, og måske en lidt kedelig placering på parcelhusets koteletgrund. Klar til agurker, tomater og måske en peberfrugt- eller en chiliplante. Sådan var det en gang, men nu vil vi noget andet og mere med drivhuset. Glashuset er ved at blive danskernes nye udestue. Drømmen om at sidde i sit eget orangeri har givet drivhusene vokseværk, fortæller Jesper Corfitzen, der er landskabsarkitekt og haverådgiver. Han har netop udgivet bogen »Drivhuset – Indretning, dyrkning, afslapning« sammen med hortonom Bente Mortensen: 

»Danskerne har set fidusen. Når drivhuset bliver større, kan det blive et ekstra uderum, man kan bruge fra det tidlige forår til langt ud på efteråret. Bare solen skinner lidt, kan man sagtens sidde med en bog i en stol i drivhuset og nyde forårets første varme. Er du glad for planter, så sørg for, at dit drivhus er stort nok, så der er plads til både dig, planter og arbejdsbord. Med lidt planlægning kan du omgive dig med masser af farver og dufte.«

Prøv 3 nye planter til drivhuset

FerskenSæt dem i det tidlige forårTynd ud i frugterne, når de er et par centimeter storeBind planten op, sørg for, at den er vifteformet

Kamelia Blomstrer tidligt. Nogle allerede fra martsSkal have surbundsjordSørg for, at jorden altid er våd hos planten

MelonPlant ud, når temperaturen i drivhuset ikke kommer under 20 graderDyrkes som agurker og kan plantes ud samtidigSørg for at binde frugten op eller støtte den, indtil den kan plukkes

Sæt kartofler i spande tidligt - og få nye kartofler hele sæsonen

Skal man sidde med den seneste krimi eller det nyeste magasin i begyndelsen af april, kan man lige så godt fylde drivhuset med blomster og grøntsager, lyder rådet fra Jesper Corfitzen: 

»Hvis du har et arbejdsbord i drivhuset, kan du stå derude, når du planter frø til forspiring. Allerede i slutningen af marts, hvor der efterhånden er blevet frostfrit inde i drivhuset, kan du sætte de første kartofler i spande eller sække, der er velegnede til kartoffeldyrkning.«

Kommer der en nat med hård frost, kan du dække kartoflerne og de forspirede planter med bobleplast for at beskytte mod kulden. 

»Kartofler er nemme at have i drivhuset. Når kartoflerne er taget op, genbruger du spanden og planter nye. Så får du nye kartofler fem-seks gange i løbet af sommeren,« fortæller Jesper Corfitzen. 

Eksperimenter med planterne - prøv figner og ferskner

Agurker og tomater findes i stort set alle drivhuse, men prøv at tænke utraditionelt, når du vælger planter. Tomater findes i et hav af farverige varianter, orange, gule, grønne, og i forskellige størrelser. 

»Prøv en sort, du ikke kender. Du bliver overrasket over, hvor gode tomater der findes. Dyrkningen er ikke svær, hvis du bare sørger for at give nok vand og næring til planterne, og at rødderne har plads til at udvikle sig i jorden,« siger Jesper Corfitzen. 

De grønne agurker kan du give konkurrence af citronagurker, som er kuglerunde og helt gule, men med smagen af agurk. Fin, vandholdig og god til at friste skeptiske børn, forklarer drivhuseksperten. 

Men brug også pladsen i drivhuset på andet end agurk og tomat. Drivhuset er fantastisk til varmeelskende planter som figner og ferskner. 

»Figner er en toårig busk. Den sætter frugt det ene år, som du så kan plukke året efter. En figen er meget frostsart, og på en kold vinter kan den gå til udendørs. Drivhuset er perfekt for en figenplante,« forklarer Jesper Corfitzen. 

Du kan også lave plads til meloner eller lade squash og courgetter slange sig enten opbundet eller langs gulvet et sted i dit drivhus. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lav dit eget buketplukkeri i drivhuset

Vil du bruge drivhuset som en ekstra lille stue, du kan sidde i, så plant også masser af blomster, så du kan omgive dig med en eksplosion af farver. Drivhuset er et fantastisk sted for prydplanter. Sæt for eksempel et par kameliabuske, der skal behandles lidt som rododendron med surbundsjord. 

»Kamelia er en skønhed uden lige, og du får den fineste busk med de fineste blomster. En kamelia kan blomstre i alt fra cremehvid til den kraftigste røde farve. Du vil virkelig føle en dekadent blomsterglæde ved en kamelia,« siger Jesper Corfitzen. 

Brug også drivhuset til at dyrke sommerblomster, du kan tage ind som buketter i løbet af sommeren. Og sæt gerne en rosenbusk i drivhuset. Her trives den næsten bedre end i haven. I drivhuset er den bedre beskyttet mod skadedyr, ligesom svampesygdomme ikke angriber så nemt. 

En plante, du med sikkerhed bør have, er en vinplante. Den kravler nemt på indersiden af drivhuset, og lad den bare brede sig lidt i drivhusets top. 

»Vinplanten er med til at skærme lyset og holde temperaturen nede, når sommeren er på sit højeste. Lyset flimrer lidt de steder, hvor vinplanten skygger, og det kan være godt for nogle af dine planter i drivhuset. Samtidig giver en vinplante et sydlandsk udtryk. Og vælg grønne eller blå druer efter, hvad du bedst kan lide.«