For de fleste kvinder øges appetitten, når de bliver gravide. Det giver flere besøg ved køleskabet, men der er nogle mad- og drikkevarer, du skal holde dig fra eller indtage i mindre mængder, når en lille baby er på vej. Læs dem her.
Visse rovfisk
Spis ikke mere end i alt 100 gram om ugen af de store rovfisk, fordi de kan have et højt indhold af kviksølv, der kan give fosterskader. Altså: tun, helleflynder, sværdfisk, sildehaj, gedde, aborre, sandart, escolar og rokke.
Desuden bør du begrænse dit indtag af østersølaks til højst 125 gram om måneden, fordi fisken har et højt indhold af dioxin, der kan skade udviklingen af fosterets kønsorganer. Du må gerne spise laks, sild, makrel, rødspætter, sej og torsk. Husk at overholde holdbarhedsdatoen for rå, koldrøgede og gravede fisk, når du er gravid.
Kaffe, te og cola
På grund af det høje koffeinniveau i kaffe, te og cola må du ikke drikke mere end 3 kopper kaffe om dagen – eller 300 milligram koffein dagligt. Begræns desuden mængderne af andre drikke, der indeholder koffein, såsom cola, visse teer og energidrikke.
Lever og levertran
Du skal undgå lever og levertran, når du er gravid, fordi fødevarerne indeholder meget A-vitamin. For store mængder A-vitamin kan give misdannelser hos fosteret. Du må dog godt spise leverpostej.
Upasteuriseret mælk og oste
På grund af bakterien listeria skal du holde dig fra upasteuriseret mælk og upasteuriserede oste, da en infektion med listeria giver øget risiko for at abortere spontant eller at føde for tidligt. Bakterien er dog sjælden blandt danske gravide. Du må godt drikke pasteuriseret mælk og spise pasteuriserede oste. Du undgår desuden bedst listeria ved at skylle, koge eller stege madvarer, overholde holdbarhedsdatoer og opbevaringstemperaturer og ved at spise maden inden få dage, efter den er åbnet.
Alkohol
Drik ikke alkohol, når du har en baby i maven. Alkohol passerer nemlig gennem moderkagen og derfor over i barnet, som er specielt sårbart over for alkoholens påvirkninger.
Lakrids
Selvom lakrids er lækkert, bør du holde igen med den søde spise. Spis højst 50 gram om dagen, da lakrids kan give væskeophobninger og forhøjet blodtryk, der kan påvirke fosteret negativt.
Råt kød
Du undgår bedst parasitten toxoplasma, som kan give barnet øjen- eller hjerneskader, ved kun at spise kød, der er gennemstegt eller kogt. Desuden må du ikke smage på rå fars. Andre måder at undgå toxoplasma er ved at vaske hænder efter berøring af råt kød, grønsager og efter havearbejde, at undgå upasteuriseret mælk samt at undgå at flå og håndtere dyr.
Spis ikke for to
Det er helt naturligt at være ekstra sulten, når du er gravid, men det er en myte, at gravide skal spise for to. Dit behov for mere energi stiger gradvis, imens fosteret vokser, og din krop forandrer sig, men du behøver altså ikke at spise for to på noget tidspunkt i din graviditet.