Det kan du gøre, hvis du har diarré

Cola hjælper på den tynde mave, har mange af os lært. Det er aldrig blevet dokumenteret. Derimod hjælper kogt vand, sukker og salt, hvis du har akut rejsediarré

Virus er en af de hyppigste årsager til diarré. Diarré kan også være tegn på en irriteret tyktarm.

Ingenting kan ødelægge en ferie som diarréAfføringen er tynd, næsten flydende, måske har du mavekneb og må rende så meget på toilettet, at du ikke tør forlade din bolig eller dit hotelværelse.

Der er ingenting, der kan ødelægge en ferie som diarré, men hvorfor får vi egentlig tynd mave?Måske har du virus. Det er en af de hyppigste årsager til diarré. Diarré kan også være tegn på en irriteret tyktarm. Forstoppelsesdiarré misforstås ofte som diarré, men er egentlig forstoppelse. Afføringen er så hård, at der løber væske ved siden af. Da skal diarréen behandles som en forstoppelse. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Det kan du gøre, når du har diarré

• Skrue ned for nogle af de fødevarer, der med et fint ord er er osmotisk aktive. Det er typisk frugtsukker i æbler, pærer, blomkål, svesker og blommer, der jo også er gode som afføringsmiddel.

• Undgå polyoler, som blandt andet findes i sukkerfrit tyggegummi.

• Lav en portion havregrød. Spis bananer. Dette er et udokumenteret husråd, der kan hjælpe.

• Ved akut rejsediarré: 1 liter kogt vand, 2-3 spsk. sukker, 1/2 teske bordsalt og 1/2 teske bagepulver, der indeholder bicarbonat. Den sammensætning er unik i forhold til transport af salte og væsker nede i tarmen. 

• Cola som middel er ikke dokumenteret og muligvis en skrøne. Vil du gerne prøve med cola, så fortynd med vand og kom eventuelt lidt salt i eller suppler med mad med et højt indhold af salt, for eksempel franske kartofler. Kilde: Mave-tarm-diætist Mette Borre, der har skrevet flere bøger om afføringsproblemer.

 

Læs mere om