Brug dine rester med omhu og undgå madspild
Derfor får du her 11 gode råd til at undgå madspild samt en række opskrifter, du kan ty til, når køleskabet skal ryddes for rester.
11 gode råd til at undgå, at dine rester bliver til madspild:
- Køb kun det ind, du er sikker på at få brugt, og frys ned, hvis du er nødt til at købe større portioner, end du kan bruge med det samme.
- Brug rester af aftensmaden i madpakken dagen efter. Børn vil ofte gerne have pitabrød, kyllingelår eller en rest lasagne med i madkassen.
- Hold orden i dit køleskab, så bøtter med rester ikke “forsvinder”. Skriv gerne dato på eksempelvis et stykke malertape, så du ikke bliver i tvivl om, hvor længe resterne har stået.
- Sørg også for, at det er tydeligt, hvad der er i bøtterne med restemad, f.eks. med en label.
- Spis resterne løbende, så du ikke til ét måltid skal have bugt med det hele.
- Lær familiens behov at kende, så du kun laver den mad, I spiser. Som huskeregel spiser en voksen cirka 75-100 gram ris eller 3 kartofler (2-300 gram), 100 gram kød og 150-200 gram grøntsager til aftensmad.
- Vær opmærksom på, at mange ingredienser i opskrifter kan skiftes ud med det, du har i køleskabet. Surmælksprodukter som kvark, yoghurt og cremefraiche kan tit erstatte hinanden. Det samme gælder forskellige kåltyper eller rodfrugter.
- Gør resterne lækre, når de serveres igen. Lav dem til nye retter, så ingen lægger mærke til, at maden har været serveret før.
- Husk at varme dine rester tilstrækkeligt op, når du genopvarmer dem, ligesom de hurtigt skal på køl, når du skal gemme dem.
- “Keep it simple” gælder også restemad. Undgå at blande for meget sammen, men hold det simpelt. Så er det lettere at parre smage og skabe balance i retten.
- Gem rester i fryseren, som ellers ville gå til, f.eks. bløde tomater eller overmodne bananer. På den måde kan du nemt tø dem op og bruge dem til tomatsovs eller smoothie.