Bliver man hjulbenet af at ride?

En rigtig kåbøjder er hjulbenet - det ved alle, der har set John Wayne eller Clint Eastwood i fuld galop henover prærien. Men er det al den ridning, som gør det? Samvirke har talt med en ortopædkirurg om, hvad hjulben skyldes.

Nej, det er der ikke noget, der tyder på,« siger overlæge og tidligere formand i Dansk Ortopædisk Selskab, Klaus Hindsø.

»Der er faktisk ikke antydningen af belæg for dette. Emnet har været debatteret – men der foreligger ikke videnskabelige undersøgelser. Og så længe der ikke gør det, er der jo frit spil for tvivlsomme teorier,« siger Klaus Hindsø.

Ægte cowboys var hjulbenede i western-filmSådanne teorier kan have deres afsæt i 60’erne og 70’ernes western-film, hvor ægte cowboys var hjulbenede – som havde de en usynlig hest mellem benene. Dermed ikke sagt, at de gamle cowboys var fri for hjulbenethed, men årsagen dertil skal findes et andet sted end hos de firbenede hovdyr.    

»I den ældre generation – og måske også hos John Wayne – kan mangel på kalk og D-vitamin fra kosten have været årsag til, at man er vokset op med mere hjulben, end man ellers ville,« forklarer overlægen.

Vi er alle født med hjulben, men i takt med at vi vokser, retter benene sig ud. Det er sjældent, at børn over 2 år stadig er hjulbenede. Og faktisk fortsætter vores automatiske korrektion af de medfødte hjulben lidt over målet, hvilket betyder, at mange børnehavebørn er kalveknæede. Først i skolealderen har knæene deres normale akse.

Flere fodboldspillere er hjulbenede

Mens ivrige ryttere kan ånde lettet op, kan en anden gruppe sportsudøvere ikke vide sig sikre. En belgisk undersøgelse fra universitetet i Gent viser nemlig en øget forekomst af hjulbenethed hos fodboldspillere. Det vides dog ikke med sikkerhed, hvad de skæve fodboldben skyldes, men hypotesen er, at man ved spark i fodbold mest bruger muskulaturen indvendigt på låret og knæet – og derved kan forårsage hjulben. Og det er der en særlig grund til at være opmærksom på, siger Klaus Hindsø:

»Vi opfatter hjulben som en risikofaktor for slidgigt. Især slidgigt på indersiden af knæet kan hænge sammen med hjulben. Denne sammenhæng er faktisk dobbelt, da slidgigten i sig selv kan forværre tendensen til hjulben, som så igen giver endnu mere slidgigt.«