Bedste strygejern: 6 ting du skal vide, før du køber nyt strygejern

Har du styr på strygesålen, dampskud og kalk? Samvirke giver dig en stak gode råd, så du ved, hvad du skal kigge efter, når du skal købe nyt strygejern

1. Hvor meget damp?

Dampen fra et strygejern trænger ind i stoffet og gør det nemmere at stryge tøjet glat. Et dampstrygejern har normalt en konstant dampudledning på 45 gram i minuttet, men du kan sagtens finde modeller, hvor dampudledningen er 50 gram eller mere. Jo mere damp, jo bedre og mere effektivt strygejern.

2. Hvor tyk er strygesålen?

Strygesålens tykkelse er afgørende, når du skal have et glat resultat. Kig på tykkelsen på strygesålen, inden du køber. En tyk sål gør det sværere at komme under knapper og helt ind i eksempelvis lommer og andre let utilgængelige steder, når du stryger. En tynd strygesål er nemmere at manøvrere med og er derfor at foretrække.

3. Hvor stor er vandtanken?

Stryger du meget, eller stryger du ofte, vil du sætte pris på en vandtank, der er så stor som muligt. En del strygejern har en vandtank på 300 milliliter, men du kan godt finde og vælge et med større tank. Vælg et strygejern, hvor hullet til at fylde vand på strygejernet er stort

Klimatip: Tør ikke strygetøjet helt

Bruger du tørretumbler, så tør ikke strygetøjet helt. Det er nemmere at stryge tøj glat, hvis det er en anelse fugtigt. Flere tørretumblere har en funktion, der hedder »strygetørt«, og det sparer på energien i forhold til, hvis du tørrer til knastørt. Stryg med det samme. Bakterier elsker fugt.

4. Kan strygejernet nemt renses for kalk?

Tilkalkning af strygejernet er en af de hyppigste årsager til, at det ikke længere fungerer. Når europæiske forbrugerorganisationer tester strygejern, kalker nogle modeller så meget til efter bare 4-6 måneders brug, at de ikke længere kan generere damp. Sørg for at vælge et strygejern, du nemt kan rense for kalk, eller som har en antitilkalkningsgaranti. Kalkholdigt vand er skidt for et dampstrygejern, især hvis du ikke kan rense strygejernet for kalk. Minimer risikoen for et tilkalket strygejern ved at bruge demineraliseret vand, som du kan købe i supermarkeder og byggemarkeder.

5. Kan det lave dampskud?

Moderne dampstrygejern har ofte en funktion, hvor du kan lave dampskud, når du trykker på en knap og øger dampudledningen. Sørg gerne for, at det tal er mere end 200 gram. Læg også mærke til, om dit nye strygejern kan lave dampskud, når du holder det lodret. Lodret dampning er en smart funktion, hvis du hurtigt vil glatte eksempelvis en letkrøllet skjorte, der hænger på en bøjle.

6. Skal du vælge strygejern med dampstation?

Stryger du meget, kan du med fordel overveje at købe et strygejern med dampstation til. Dampstationen kan indeholde meget mere vand end et strygejern, holder vandet under tryk og producerer mere damp. Du kan stryge markant hurtigere med en dampstation. Ulempen er, at dampstationen larmer mere end et strygejern – og fylder mere, når det skal pakkes væk.