Pluk brændenælderne, mens de har friske skud i april og maj. Brændenælder kan både spises, drikkes og smøres på huden. De er rige på vitaminer og mineraler, og brændenælder i mad har ord for at stimulere mælkeproduktionen hos ammende kvinder. Læs her, hvordan du laver saft og te på brændenælder eller putter dem i pandekagedejen.
Husk handskerne, når du plukker
Brug handsker eller plastikposer om hænderne, når du plukker brændenælderne og tag en kurv med. Brug ikke brændenælder, der vokser tæt på en trafikeret vej.
Skrab, hvis du bliver brændt
Skrab huden med et kreditkort, hvis du har brændt dig på en brændenælde.
I pandekagedejen
Giv en håndfuld brændenælder et kort opkog. Lad dem tørre, hak dem og hæld dem i pandekagedejen.
Put brændenælder i brødet
1 dl hakkede brændenælder tilsættes din brøddej.
I salaten
Bland en grøn salat af spæde brændenældeblade, der er hældt over med kogende vand og derefter tørret. Tilsæt skyllede spinatblade og mælkebøtteblade. Brug lige dele af hver.
Brændenældesuppe
Brug en halv liter brændenælder til en hel liter vand og to bouillonterninger. Begynd med at svitse de hakkede brændenælder og et fed hakket hvidløg med olie og hæld så bouillon på.
I tærten
Brug brændenælder som grønt fyld i en tærte alternativt til persille. Du kan også tænke på brændenælderne som fyldigt grøntsagsfyld og tilsætte dem i rigelige mængder a la spinat.
En brændende te
Tør en håndfuld brændenældeblade på et stykke papir og knus dem og opbevar dem i en dåse. Put 2 tsk. blade i en kop med 2 lidt knust anisfrø. Lad teen trække i 2 minutter.
Rens huden
Bland en rensemaske af 1 spsk. tørrede brændenælder, 1 spsk arrowroot-mel, som fås i helsekostbutikker. Det er mel af pulveriserede pilerødder. 1 spsk. piskefløde, 1 spsk. brændenældete og 1 tsk. honning. Læg først bladene i blød i væsken i 10 min., tilsæt honning og arrowroot-mel, lad blandingen sidde på huden i 10 min.
Saft
Pluk en håndfuld friske brændenælder. Hak bladene, put dem i en skål og hæld dem over med en liter kogende vand. Lad blandingen trække en time under låg, pres saften fra og opbevar den i køleskabet.