7 tricks til din opvaskemaskine

Hvordan får man kalkpletter af? Må man bruge almindelig salt i opvaskemaskinen? Og hvor tit er det lige, du tænder den? Samvirke svarer på de mest almindelige spørgsmål om opvaskemaskinen.

Husk at holde opvaskemaskinen ren - og lær alle tricksene til at få en skinnende ren opvask. 

Sådan gør du opvaskemaskinen ren

En ren opvaskemaskine giver renere opvask, og hverdagsvedligehold får opvaskemaskinen til at holde længere. Du skal gøre sådan: 

  • Rens grovsien i opvaskemaskinen jævnligt. Gerne 2-3 gange om ugen. 
  • Vask finsien med opvaskebørste og vand 3-6 gange om året. Tør samtidig af omkring det indvendige afløb. 
  • Tør jævnligt gummilister og indersiden af lågen af. 
  • Tag spulearmen af og rens hullerne med en piberenser eller vatpind. Små madrester sætter sig nemt i spulearmen.

Fjern kalk i opvaskemaskinen ved at vaske den med citronsyre i pulverform. Læs doseringsvejleningen på pakken. Du skal typisk bruge 1-2 spiseskefulde.

Se også 7 små instruktionsvideoer

Bliver tallerkenerne rene nok?

En opvaskemaskine kan fjerne op mod 99,99% af alle bakterier i løbet af en almindelig vask. Det er kombinationen af vaskemiddel og varmt vand i vasken og tørreprocessen, der gør det svært for bakterierne at overleve. Jo længere og varmere et program på opvaskemaskinen er, jo færre bakterier overlever som udgangspunkt. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Skal opvasken skylles af?

Nej. Det er spild af vand, hvis du først skyller og så sætter servicet i opvaskemaskinen. Maskinen skyller selv før vask. Skrab madrester af, og skyl kun, hvis du har mange rester af stivelse som kartoffelmos eller ris, eller hvis der er tomatsovs, der kan farve andre ting i opvaskemaskinen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Er det bedre at vaske op i hånden?

Nej. At vaske op i hånden giver hverken renere opvask eller mindre vandforbrug. En nyere opvaskemaskine bruger typisk 10-12 liter vand til en opvask af 12 kuverter. Skyller du af i hånden, bruger du nemt 10 liter, og så er vasken ikke engang begyndt. For at få hovedparten af bakterierne væk skal temperaturen over 60 grader. Det kan ingen hænder holde til, og derfor vasker ingen op i så varmt vand. 

Kan man bruge almindeligt salt?

Nej. Filtersalt kan ikke erstattes af bordsalt. Selvom bordsalt og opvaskemaskinesalt er forskelligt. Opvaskesalt er mere kemisk rent,  og i opvaskemaskiner virker natriumionerne i ionbytteranlægget, så calcium fjernes fra vand. Vandet bliver dermed blødt, så opvasken bliver mere effektiv. 

Hvordan undgår man kalkpletter på glas?

Kalk er en af de hyppigste årsager til hvide pletter på dine glas. Normalt vil opvaskemaskinen selv fjerne kalken. Tjek derfor: 

  • Er der salt nok på opvaskemaskinen? Saltet er med til at binde kalk i vandet, så det ikke ender på opvasken. 
  • Har du indstillet salttilførslen efter vandets hårdhedsgrad?

Er der først pletter på glassene, så rens dem med citronsyre i pulverform: Stil glassene i opvaskemaskinen, tilsæt et par skefulde citronsyre i sæbeskuffen. Vask på et almindeligt program. Får det ikke pletterne til at forsvinde, er glassene formentlig ødelagt. 

Hvordan fjerner man flyverust?

Brug stålrens på rustpletterne. Skyl bestikket af.Rens med citronsyre. Bliver du træt af at gnubbe på pletten, så sæt det rustangrebne bestik i opvaskemaskinen. Fyld citronsyre i sæberummet, og vask bestikket på et almindeligt program.   Du kan også fjerne rustpletterne med en stålsvamp. Vær opmærksom på kun at gnide i eksempelvis knivens retning. Stålsvampen kan slibe lidt i bestikkets overflade.