3 grunde: Derfor skal du få neutraliseret din hankat

Hankatte, der ikke er kastreret, strejfer og er kvarterets slagsbror. Disse hankatte får også flere skader end andre katte og har en højere risiko for at få katte-aids, fortæller Kattens Værn, der anbefaler, at man får neutraliseret sin hankat.

Kastrerer du din hankat, mindskes risikoen for store dyrlægeregninger og for at katten rammes af den invaliderende sygdom katte-aids.

Ingen avl? Så få hankatten kastreret

Mange hankatte er ikke kastreret, men skal man ikke bruge sin hankat til avl, bør man overveje en tur til dyrlægen. En hankat, der ikke er kastreret eller neutraliseret, som det også kan hedde, strejfer nemlig mere, kommer i flere slåskampe, bliver far til flere killinger og har markant højere risiko for at blive smittet med livstruende eller invaliderende sygdomme. 

1: Undgå at katten bliver far til mange killinger – der i forvejen 500.000 herreløse katte

Ukastrerede hankatte strejfer mere end kastrerede katte - de er nemlig styret af deres drifter og hormoner. I parringssæsonen er hankattene derfor fuldt optaget af at finde parringsdygtige hunkatte og villige til at gå langt for at finde dem. En hankat kan strejfe i en radius på op til 20 kilometer. 

Et simpelt regnestykke viser, hvor hurtigt 2 katte kan blive til mange, fortæller Lone Nielsen, direktør og dyrlæge hos Kattens Værn: 

»En hunkat kan få op til 3 kuld killinger om året med typisk 3-5 killinger pr. kuld. Allerede 6-10 måneder efter fødslen er killingerne kønsmodne og kan selv reproducere. Det kan hurtigt blive til mange katte. Derfor er det vigtigt at overveje, om både hun- og især hankatten skal neutraliseres«.  

 

Der er pt. ca 500.000 herreløse katte i Danmark, fordi der bliver født mange flere killinger end folk er villige til at adoptere. Samtidig aflives der ca. 20.000 herreløse katte om året bl.a. af diverse dyreværnsorganisationer.

 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vidste du at ...

●    en hankat strejfer i en radius op til 20 km

●    en hunkat kan få op til 3 kuld unger om året

●    en hankat gerne giver sig i kamp om en hunkat og er fadder til mange af de 500.000 herreløse katte

●    der aflives 20.000 herreløse katte om året

●    en strejfende hankat får flere alvorlige skader og har 3 gange så stor risiko for at få katte-aids

●    en kastration koster mellem 600-1500 kr. én gang for alle

 

2: Katteslagsmål kan give mere end bare rifter 

Når en hankat strejfer, kommer den ofte i slagsmål med andre hankatte. Det kan både være en kamp om territorium eller de parringsdygtige hunkatte - og det kan gå voldsomt for sig. Bidsår, dybe rifter, skader på poter og ører eller rifter på snude og i øjne ses ofte hos dyrlægerne, fortæller Tine Antvorskov fra Agria Dyreforsikring:

»Sådan en frisk hankat kan komme hjem med alvorlige skader, der skal dyrlægebehandles, og prisen ved dyrlægen kan hurtig løbe op, fordi der både skal bedøves, syes og behandles med antibiotika. En kastration koster ikke meget,« understreger hun.

3: Slagsmål øger risiko for den invaliderende “katte-aids”

Katteslagsmål giver øget risiko for smitte med ”katte-aids” (Felin Immundefekt Virus, FIV), der overføres via kattebid fra én kat til en anden. FIV er en virus, der ikke er direkte livstruende, men som kan give katten mange fysiske komplikationer gennem livet.

 

Undersøgelser viser, at katte, der ikke er neutraliserede (kastrerede/steriliserede) har 3 gange så stor sandsynlighed for at være bærere af FIV-virussen end neutraliserede katte.

 

Lone Nielsen fra Kattens Værn opfordrer alle katteejere til at sørge for, at deres kat bliver neutraliseret, og at den bliver mærket med enten chip eller øremærke, så alle kan se, at katten har en ejer. 

 

Læs mere om