jul

7 juleplanter, der er giftige for din kat

Helt almindelige blomster og planter, der er typiske i juledekorationer, kan være giftige for din kat. Julestjerner kan fremkalde opkast, diarré og problemer med at synke hos katten. Samvirke har fundet 7 af de mest almindelige blomster og planter, vi bruger til jul – og lavet en oversigt over, hvorfor du skal passe på, hvis du har kat i hjemmet.

Hyacint

Mange driver selv deres hyacintløg i sensommeren, så det er klar til blomstring til jul – andre nyder bare planten, der gerne må stå med rødderne i vand i en klar vase, i vintermånederne. Når det gælder hyacinten, er det især løget, der er giftigt for katte. Spiser katten af løget, får den nemt opkast og diarré.

Julestjerne

Julestjernen er nok den mest populære potteplante i julemåneden. Blomsten findes i mange varianter, men de er alle lige giftige for din kat. Både blade, grene og rødder er giftige. Spiser katten julestjerne, risikerer den opkast og diarré. Symptomerne er i de fleste tilfælde milde. Bivirkninger som hævelser og synkebesvær er sjældnere.

Mistelten

Et kys, hvis man bliver stående under misteltenen. Sådan er traditionen – i mange hjem pynter misteltenen i december, men grenen med bær er giftig for din kat. Katten risikerer både savlen, diarré og opkast, hvis den bider i mistelten. Både blade og bær er giftige. Sjældent kan man opleve manglende koordination af bevægelse, pupilforsnævring, irritation i huden, øget urinering, kramper, sløvhed og åndedrætsforstyrrelser.

Kristtjørn

Busken kristtjørn står i mange haver – og grenene med de spidse blade pynter mange dekorationer og kranse i julen. Alle dele af planten er giftige, og både blade og bær indeholder stoffer, som virker stærkt irriterende på kattens slimhinder. ½ til 3 timer efter indtagelse af kristtjørn får katten voldsomt opkast, savlen, diarré, smerter og nedstemthed.

Liljer

Liljer er smukke og dufter fantastisk. Bider katten i blomsten, er glæden dog ikke stor – i hvert fald ikke for den sarte kattemave, der ikke kan tåle giftstofferne, der findes i stilken og bladene. Liljen forårsager i alvorlige tilfælde nyresvigt og kan i sjældne og yderste konsekvens lede til dødsfald hos katten.

Tulipaner

Julen er højsæson for tulipaner i alverdens farver. De første tulipaner kommer i december. Pas på de tulipaner, der står med løg i potter. De afskårne er mindre giftige. Spiser katten af tulipanernes løg, risikerer den opkast og mavesmerter.

Amaryllis

Den ranke amaryllis er smuk med sine store blomster, og især den røde passer smukt til julen. Men hele planten er giftig, og den fremkalder opkast og diarré.