10 skønne danske steder, du kan besøge i tusmørket og sommernatten

Find kaniner på vandreruten Kaninoen, opdag smukke skulpturer i skoven eller lad stilheden sænke sig over dig på en guidet kajaktur. Når tusmørket sænker sig, viser Danmark sig fra sin smukkeste side. Samvirke guider dig til 10 fantastiske steder, du kan besøge en sommeraften eller nat.

Gå Kaninoen

Se de vilde kaniner på Endelave – øen er kendt for sine vilde kaniner, og det er en unik oplevelse at gå på kaninjagt i tusmørke. Endelave har også den sjove vandrerute Kaninoen, som er øens svar på Caminoen.

Der findes i øvrigt flere "caminoer" i Danmark, hvis du skal ud og gå en tur.

Læs mere om Kaninoen

Fotoet er taget af Birgit Juel Martinsen

Tag på kajaktur i solnedgangen

Når solen er på vej ned, føles havet helt anderledes. Padl ud på en stille og smuk tur i solnedgangen. Flere steder i Danmark kan du få guidede kajakture i tusmørket – blandt andet i Roskilde, i Isefjorden, i Københavns kanaler, på Gudenåen.I Skive (billedet) kan man blandt andet sejle på guidet tur i kajakker med glasbund, så man kan se det levende liv på bunden af Limfjorden.

Læs mere om guidede ture i Skive

Læs mere om guidede ture i København

Se kunst i naturen

I Rusland, det smukke område ved Rudolph Tegners Museum og Skulpturpark i Dronningmølle, kan man studere stjernehimlen uden generende lys fra civilisationen blandt Tegners imponerende skulpturer.

I Kibæk mellem Herning og Billund finder man Deep Forest Art Land – Skovsnogen (billedet), der er et udstillingssted under åben himmel. I skoven er kunsten og kunstnerne lige så meget gæster i naturen, som du er som publikum. Der er ingen regler for, hvordan man skal opleve kunsten, og værkerne må udfolde sig på skovens præmisser. Kan være lidt ”uhyggeligt” i tusmørket.

Læs mere om Deep Forest Art Land og de mange kunstværker.

Se stjernehimlen uden forstyrrelse

Den lille vadehavsø Mandø, hvor der kun bor 27 mennesker til daglig, er et godt sted at kigge efter stjerneskud på den mørke nattehimmel. Mandø er tæt på at blive godkendt som Dark Sky-destination, og Esbjerg Havn har faktisk sænket deres lys på havnen i de mørke timer, så udsynet bliver endnu bedre på Mandø i de sene aftentimer og om natten.

Du kan også møde den helt mørke nattehimmel på Møn, som var det første sted i Danmark, der blev certificeret som Dark Sky-destination.

 

Læs om stjernehimlen på Mandø

Læs mere om Dark Sky Møn

Ravjagt med UV-lygter

Rav kan findes på alle tider af døgnet langs Vesterhavet – især efter en god omgang vestenvind. Køb særlige ravlygter til at hjælpe med at finde Nordens guld, så er det en sjov aktivitet for store og små ved tusmørke.

Læs mere om ravsafari i Hvide Sande

Er du på Sjælland, kan du låne gratis UV-lygter til din jagt på Marienlyst Strandhotel i Helsingør

Gå en tur med vægterne

Følg vægteren, lyt til hans sange og historier, når han sommeren gennem går sin traditionelle runde gennem byens historiske gader. Vægterne går ture ved aftentide i mange jyske byer. Tag med og lev dig ind i en helt særlig stemning, der sætter dig tilbage til en tid før alarmer og moderne politifolk. Du kan blandt andet møde vægterne i Aabenraa, Haderslev, Ribe, Ringkøbing, Holstebro og Ebeltoft.

Vægterne i Ribe

Vægterne i Ringkøbing

Vægterne i Ebeltoft

Overnat i et flydende shelter

Vågn op til bølgernes blide plask og måske Danmarks smukkeste shelter-udsigt. På Mariager Fjord findes Danmarks første flydende shelter. Du kommer dertil i enten kajak, kano eller jolle og overnatter med vand på alle sider. Shelteret ligger tæt på Hobro og unikke naturoplevelser.

Læs mere om det flydende shelter i Mariager Fjord

Der er også flydende shelters i blandt andet Roskilde Fjord, ved Houens Odde mellem Kolding og Fredericia samt flere andre steder i landet.

Lyt til nattergalen

Nattergalens sang er så smuk, at H.C. Andersen skrev et helt eventyr om den lille fugl, der især synger ved skumringstid, og som er den eneste fugl, der synger om natten. Sangen består af høje, klare toner, et gentaget og metallisk tjåk tjåk tjåk og klaprende serier, og vil du lytte til nattergalen, er det godt at komme ud tidligt på sommeren.

Du finder især nattergalen ved tilgroede moser, langs søer og vandløb, og gode steder i Danmark er for eksempel Frederiksborg Slotshave i Nordsjælland (billedet) eller Kongens Kær og Skærsø i det sydlige Østjylland. Du kan også hoppe i en kajak på Gudenåen og prøve, om du kan finde nattergalens sang.

Planlæg din tur ved Frederiksborg Slotshave

Sort sol ved Vadehavet

Inden stærene gør sig klar til nattesøvnen, flyver de op i store flokke langs Vadehavet. Et imponerende syn, når tusindvis af fugle letter i store sværme i timerne, inden solen går ned. Fænomenet kaldes Sort Sol, og du kan de første gange se Sort Sol fra midten og slutningen af august, men der er for alvor gang i fuglene i september.

Læs mere om Sort Sol

Find grævlingen eller tag på natzoo i Regnskoven

Haraldskær Skov er hjem for en af landets største bestande af grævling. Det er blandet nåle- og løvskov placeret i bakket terræn i fredelige omgivelser, der gør skoven til et perfekt sted for grævlingen.

Planlæg din tur i Vejle Aadal

Du kan også sove til lyden af de vilde dyr i Ree Park Safari, tag på natzoo i Randers Regnskov (billedet) eller hoppe i soveposen i et shelter i Skandinavisk Dyrepark tæt på brunbjørne, krondyr og havørne.