Vandring: Danmarks 7 caminoer

Vandreturene har fået ben at gå på: Gå- og vandreture er populære som aldrig før. Nogenlunde parallelt er driftige og gå-glade folk rundtom i landet blevet ramt af en helt ny form for spansk syge - nemlig ordet Camino. Smittekilden menes enten at være Møn eller Sønderjylland, hvorfra smitten har bredt sig til andre ruter og egne. Steder som Endelave, den jyske hede og Amager er ramt. Samvirke er gået på jagt i en form for smitteopsporing med en guide til de (indtil videre) 7 caminoer i Danmark

Camønoen

175 km på Møn, Nyord og Bogø: Vandreruten her er klart den længste, som har ladet sig inspirere af navnet på den kendte pilgrimsrute, der går til Santiago de Compostela. På spansk betyder ordet Camino egentlig bare “sti”, men på mønsk betyder Camøno en vandretur gennem flot natur, kulturhistorie, stilhed og mulighed for en af landets mørkeste og mest  stjerneklare nattehimler. Camøno-ruten bevæger sig selvfølgelig forbi den berømte klint, og ruten bides typisk op i 4-5 vandredage.

Amarminoen

27 km på Amager: En af de nyeste mutationer af camino-navngivningen er opstået på Amager og strækker sig fra DR Byen i nord, over Sydvestpynten i syd og hele vejen til Dragør Fort i øst. Undervejs kan du møde birkeskov, fuglereservat og skarpe, kontrastfyldte skel mellem by og natur. Der er ingen rigtig retning på Amarmino, du kan gå den begge veje - og i raskt trav tager turen lidt knap 6 timer.

Krominoen

35 km langs Gudenåen: Kroejeren i Kongensbro ved Gudenåen fik reddet sig økonomisk gennem corona-nedlukning ved at tilbyde gæsterne vandretur med luksusdrys. En slags all-inclusive vandretur i 1 eller 2 etaper, der på sin 1. etape fører dig fra Silkeborg og 21 km ad den historiske træksti langs Gudenåen til Kongensbro Kro. Herfra, hvis benene er gode, fortsættes de sidste 14 km igennem Borre og Ormstrup skov til Tangeværket ved Bjerringbro. Etaperne tages over 2 dage.

_____________________

Camino: Et dansk kopifænomen

Caminoen. Vel nok verdens mest kendte pilgrimsrute, som fører de vandrende til apostlen Jakobs grav i den spanske by Santiago de Compostela. At ruten er verdenskendt, skyldes ifølge landsformanden i Dansk Vandrelaug, Steen Kobberø-Hansen, blandt andet dygtigt markedsføringsarbejde. Og derfor er det snedigt – og tilsyneladende uden fortilfælde – når danske ruter lægger sig i slipstrømmen navngivningsmæssigt.

»Jeg er også medlem af et europæisk netværk for vandrere, hvor jeg har en spansk kollega, der synes, det er ret sjovt. Og det er ikke noget, andre af mine europæiske kollegaer kender til – altså den form for navngivning,« fortæller Steen Kobberø-Hansen.

På spansk betyder ordet ”camino” sådan set bare sti, men for ikkespansktalende danskere klinger det genkendeligt og måske en smule særligt.

»Dybest set er det jo ren markedsføring, som samtidig har ramt en nerve og en vandrelyst hos danskerne lige nu – og så er det jo smart at drage nytte af det, når man skal navngive en vandrerute. Men det kunne lige så godt bare hedde noget med ”sti”,« siger Steen Kobberø-Hansen.

_____________________

Kaninoen

21 km rundt om Endelave: Øen i det sydlige Kattegat er især kendt for at have vilde kaniner, så en vandrerute rundt langs kysten af den kun 13 kvadratkilometer store (lille) ø skal naturligvis navngives efter de langørede pelsdyr. Undervejs tager ruten dig forbi flere af kaninernes foretrukne levesteder langs kysten. Og hvis 21 km er i overkanten, kan ruten afkortes helt ned til 3 km, så alle kan være med. Hele turen på de 21 km tager omkring 4 timer at gå uden pauser. For de fleste vil det tage en time mere - altså ca. 5 timer.

Kalk Kaminoen

29 km på den jyske hede: På rutens nordlige del er landskabet præget af århundreders kalkbrydning i Daugbjerg og Mønsted - heraf navnet Kalk Kaminoen. De flade hedearealer åbner sig længere sydpå, hvor det første større forsøg på hedeopdyrkning blev udført af tyske kolonister i 1760’erne. Langt størstedelen af ruten tilbagelægges ad mark- og grusveje, så husk godt fodtøj. Turen tager omkring 6 timer uden stop.

Camino Haderslev Næs

106 km i Sønderjylland: Ruten binder de 2 kirker i Haderslev Domsogn sammen med de 7 landsbykirker på Haderslev Næs via en rute, der altid vælger den skønneste og mest interessante vej gennem egnens landskaber, og det er skabernes erklærede mål at give mulighed for at vandre ud fra de 7 pilgrimsord: Langsomhed, bekymringsløshed, frihed, enkelhed, stilhed, spiritualitet og fællesskab. Der er flere overnatningsmuligheder langs ruten – såvel gratis udendørs i shelter som betalt under tag.

Camino Frøs Herred

120 km i Sønderjylland: Her kan du komme på en vandretur rundt i det gamle Frøs Herred, der består af 9 sogne og 10 kirker. Ruten byder på mange interessante oplevelser på højderyggen mellem Kongeåen og Gram Å, og den ligger op mod den gamle grænse fra 1864 og til 1920, som har været deffinerende for området. Turen er delt op i 11 etaper af forskellige længder, så du kan nemt delen vandreturen op i mindre bidder.