10 gratis fornøjelser i Syd- og Sønderjylland

Gå tur ved Randbøl hede, og tag børnene med gennem Skulpturpark Billund. Eller bliv klog på klimaet på Økolariet i Vejle. Her er Samvirkes bud på 10 gratis attraktioner og fornøjelser for hele familien i Syd- og Sønderjylland

Sort sol ved Vadehavet

Et enestående naturfænomen kan opleves forår og efterår, når stærene samles inden træk. Op mod en million stære kan ses i Tøndermarsken, Ribemarsken eller Rømø - og synet af de store flokke, der letter mod aftenhimlen, er ubeskriveligt. Du kan finde vej i naturen selv eller tage på en guidet tur. Sort sol når sit højdepunkt i midten og slutningen af august.

Læs mere på Ribemarsken
 

 Vikingernes Jelling - udstillinger og marked

I Jelling uden for Vejle blev det kristne Danmark grundlagt, og det er her, du kan se de 2 store gravhøje, som kong Harald Blåtand rejste over sine forældre Gorm den Gamle og Thyra. Højene er optaget på UNESCOs liste over verdenskulturarv. Gratis adgang til Nationalmuseets museum: ’Kongernes Jelling’, der inviterer til at gå på opdagelse i vikingetidens Jelling. Se også den imponerende og gådefulde Ravningbro bygget i 997.

Læs mere om Vikingernes Jelling

Legeparker i Fredericia og Kolding

Madsbyparken i Fredericia har masser af aktiviteter for børn og barnlige sjæle. Prøv tarzanbanen, trafikskolen, eller nyd legepladsen, og klap dyrene. Mere end 250.000 besøger hvert år den store legepark, hvor kun bådleje og lidt til parkeringsautomaten kan trække på tegnebogen.

Læs mere om Madsbyparken

Tæt på Koldinghus findes en mindre legepark, som er et stort, rekreativt parkområde for både børn og voksne. I legeparken kan du klatre, gynge, rutsje og meget, meget mere. Du kan også køre om kap i mooncars, spille minigolf, sejle en tur i robåd eller cyklebåd og meget andet. 

Læs mere om Legeparken i Kolding

Tørskind Grusgrav

Tørskind Grusgrav er en gammel grusgrav, der er blevet lavet om til et skulptur-område, hvor flere fantastiske skulpturer, der blandt andre er lavet af Robert Jacobsen, pryder området.
Der er både noget for voksne og børn. De voksne kan gå sig en tur ved Randbøl Hede, mens børnene leger i nogle af de store skulpturer – for det er nemlig tilladt at klatre på dem.

Tørskind ligger tæt på Egtved, og det er en god idé at sætte GPS’en, da det ligger lidt skjult.

Adressen er Tørskindvej 98A, 6040 Egtved.

Økolariet

Økolariet har mange oplevelser, du bliver klog af. En rejse gennem spændende scenerier med film, levende organismer, interaktiv viden, tests og aha-oplevelser.

Tryk, mærk, skub, test og tegn dig gennem masser af interaktive oplevelser. Du bliver klogere på, hvordan verden påvirkes af vores forbrug, og hvordan forskning i dag bliver til din hverdag i morgen.

Økolariet ligger i Vejle centrum, og alle er velkomne. Der er gratis éntre til udstillingerne.

De har en stor klimaustilling ’Verden varmer op til klimaforandring og handling’, hvor du kan blive klogere på klimaforandringerne, og hvad vi kan gøre for at forebygge dem. 

Økolariet har åbent hver dag kl. 10-16. 

Læs mere om Økolariet

Skulpturpark Billund

Når man siger Billund, tænker man ofte på Legoland og Lalandia, men der er rigtig mange andre aktiviteter, man kan opleve i byen, og Skulpturparken er ingen undtagelse.
Parken er aflang, og igennem den går en sti, hvor man kan opleve, hvordan natur og kunst går i ét.
Det tager cirka en halv time at gå igennem parken. Man støder på 21 skulpturer undervejs, hvoraf nogle af dem er legeskulpturer til de små.
Der er også er opstillet bænke på vejen, så man kan tage frokosten med.

Du kan læse mere om de enkelte skulpturer og se kort over parken her:

Historien om en fristad og besøg på Fredericia Vold

Fredericia blev grundlagt i 1650 som religiøs fristad for alle. Tankerne var, at byen senere skulle være Danmarks hovedstad. Besøg museet og hør historien om Danmarks eneste tobaksproduktion og byens unikke historie som fæstningsby og fristad. Åbent torsdag-søndag kl. 12-16. Mellem 15. juni og 15. august er der åbent tirsdag-søndag. 

Læs mere på Bymuseet Fredericia

Rundt om centrum af Fredericia findes et af Europas bedst bevarede fæstningsanlæg. Du kan gå en tur fra den jødiske kirkegård (tæt ved Bymuseet) ved den sydvestlige del af volden til Kastellet og Østerstrand, der er en af de bedste, bynære sandstrande i Jylland. Hvert år 5. og 6. juli mindes byen slaget ved Fredericia i 1848 med militærparader, musik og fakkeltog.

Læs mere om Fredericia Vold

Sikringsstilling Nord

Find kulturhistoriske spor i naturen ved Sikringsstilling Nord. I en lang stribe fra øst til vest på højde mellem Rømø og Aarøsund fik tyskerne bygget Sikringstilling Nord under 1. verdenskrig. Den bestod af diverse typer bunkere. De fleste blev efter 1920 sprængt i luften, men enkelte lå på privat grund og de ligger der stadig den dag i dag, fuldstændig intakt.

Se mere

Vandre- eller cykeltur på Hærvejen

Hærvejen er Danmarks ældste landevej, som både er blevet brugt af soldater mellem Dannevirke og Viborg siden oldtiden, og kvægdrivere, hvorfor Hærvejen også kaldes Oksevejen. 

Vejen følger i store træk det gamle hærvejsspor langs den jyske højderyg og skellet mellem øst- og vestgående vandløb. I Sønderjylland løber vejen fra grænsen ved Padborg til Vojens og du kan følge afmærkede ruter på cykel eller til fods. Undervejs kommer du forbi Hærvejens karakteristiske kampestensbroer Gejlå Bro, Povls Bro og Immervad Bro.

Læs mere her

Fjordenhus i Vejle 

Ved Vejle Havn ligger Fjordenhus, som med en højde på 28 meter stikker op af vandet og forbinder Vejle Fjord med byen. Bygningen er designet af den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson og blev indviet i 2018. Man får adgang til Fjordenhus via en gang- og anløbsbro designet af den danske landskabsarkitekt Günther Vogt.  Broen snor sig mellem de fire cylindre, bygningen består af. Når man besøger Fjordenhus, kan man nyde den smukke udsigt til Vejle Fjord. Man vil få oplevelsen af, at bygningen går i ét med fjorden, når vandet lyser murstensbygningen op i blågrønne nuancer. 

Den udendørs stueetage er åben for offentligheden hver dag kl. 7-24. 

Læs mere om Fjordenhus her.