12 fantastiske oplevelser i det sydlige Sverige

Find urskoven i Sveriges mindste nationalpark eller gå på de samme stier som udvandrerne, der tog fra Skåne til Amerika. Besøg også et af de mange slotte, som danskerne byggede, eller tag på vandretur i et lille stykke af Lapland. Steen Puggaard fra Sydsverige.dk giver dig 12 bud på oplevelser i det sydlige Sverige

En sand blomstereksplosion i Sveriges mindste nationalpark

Dalby Söderskog ved Lund i Skåne er et lille stykke urskov og Sveriges mindste nationalpark. Om foråret eksploderer skovbunden i farver, når vilde blomster folder deres kronblade ud. Skoven får lov til at udvikle sig frit, dog fjerner skovridere ask og elm, som trives i tætte skove, og som stjæler sollyset fra de op til 400 år gamle egetræer. Nationalparken har et par korte vandrestier på 2,3 og 3,5 km. 

Læs mere om Dalby Söderskog

Skulpturpark i Wanaas

Stier slynger sig rundt i slotsparken, som er domineret af store løvtræer. Her giver mødet mellem slotsparken historiske rammer og de moderne installationer og værker en unik oplevelse.

Wanås skulpturpark (Skåne)

Wanås er internationalt kendt for sin udendørs skulpturpark og store årlige udstillinger af svensk og international samtidskunst i kunsthallen. Skulpturparken har åbent året rundt og viser 75 permanente kunstværker spredt ud i skoven og slotsparken, som tidligere hørte til Wanås slot. Her giver mødet mellem slotsparkens historiske rammer og de moderne installationer og værker en unik oplevelse – og du kan blandt andet se en teglskulptur af Per Kirkeby og et værk af Yoko Ono. Du skal betale entré til skulpturparken.

Læs mere om skulpturparken

Stora Mosse Nationalpark ligger ikke langt fra danskerfavoritten Isaberg - midt mellem Halmstad og Jönköping

Et lille stykke Lapland i Store Mosse Nationalpark

Store Mosse er Sydsveriges største nationalpark og er en enorm højmose på 78 kvadratkilometer, som er dannet gennem 8000 år. De imponerende åbne vidder med forkrøblede nåletræer leder tankerne hen på Lapland i Nordsverige og vidner om et ekstremt næringsfattigt miljø. Kommer du tidligt om morgenen, kan du være heldig at se elge, og på nogle tidspunkter af året er her mange traner. Her er ca. 50 km vandrestier og hytter til overnatning.

Læs mere om Store Mosse Nationalpark

Vinkelrette gader i fæstningsbyen Karlskrona

Blekinges største by blev grundlagt i 1680, og er i dag på UNESCO’s liste over kulturel verdensarv. Her havde den svenske flåde sin hovedbase, som skulle forsvare Sydsverige mod ærkefjenderne Danmark og Rusland. I dag kan man i skærgården omkring Karlskrona se de fæstningsanlæg, som bevogtede indsejlingen til byen. Selve byen blev anlagt med vinkelrette gader og funktioner, der var nødvendige for flådebasen. Karlskrona er fra en tid, hvor magtforholdene i Europa blev fastlagt gennem landkrige og søslag.

Læs mere om Karlskrona

Sov i naturen, det er alle mands ret

Vidste du, at det er tilladt at færdes næsten overalt i den svenske natur, også på private, indhegnede marker, så længe du ikke træder afgrøderne ned eller forstyrrer dyrene? Den svenske ”allemansrät” er unik og en vigtig del af den svenske kultur. Det grundlæggende i allemandsretten, at alle har ret til at færdes næsten overalt i naturen, går langt tilbage i tiden. Der findes dog ingen selvstændig lov, der beskriver allemandsrettens rettigheder og pligter i detaljer. Gør brug af allemandsretten til at komme helt tæt på den svenske natur, men vis hensyn til både dyr og andre mennesker.

Læs mere på sydsverige.dk

Se fyret og nyd stilheden på Hanö ud for Blekinges kyst

Hanö, 6 km fra Blekinges kyst, er en lille, smuk ø med vild natur, et par kulturminder og masser af fred og ro. Øen har ingen biler og kun omkring 30 fastboende. Her tager man over fra den lille havneby Nogersund på fastlandet for at få ro i sjælen, evt. med en overnatning i den gamle skole, der i dag er vandrehjem. Hanö opleves til fods ad de små markerede stier, der slynger sig gennem avnbøgeskoven og over højdedraget ved fyret, hvor granitten ligger blottet. På øens nordvestlige spids Bönsäcken har strømmen dannet en lang gren af rullesten ud i vandet.
Læs mere om Hanö

Fang havørreder langs kysten eller gedder i Karlskronas skærgård

I Sverige skal du købe fiskekort for at fiske i de svenske søer og åer. Derimod behøver du ikke fiskekort for at fiske med fiskestang langs kysterne, men der kan være regler for, hvor tæt på åer man må fiske. I april søger et stort antal havørreder ind mod kysten for at svømme op i åerne, og det giver en stor ørredbestand ved kysterne. Kysten i Österlen i det sydøstlige Skåne byder på fremragende fiskevand med masser af store sten, rev, smukke kyststrækninger og meget varierede fiskemuligheder. Hvis du er til geddefiskeri, er der gode muligheder tidligt i april eller sent i maj i skærgården ved Karlskrona. Her i det saltfattige vand trives gedderne fint.

Læs mere om Karlskronas skærgård

Gør et kup – tag på loppis

Især om foråret, når folk på landet rydder op i kældre og garager, er der en tradition for at sætte et skilt med ”Loppis” op ved vejen for at få forbipasserende til at komme forbi og handle. Andre går mere systematisk til værks og køber dødsboer mv., som ender på store loppemarkeder med faste åbningsdage. Et af disse er Östragård Loppis i Moheda i Småland, som har 1500 kvm. fyldt med loppeting. Når dørene åbnes i weekenden, står folk i kø for at være de første, der kan komme ind og måske gøre et kup.

Læs mere om loppemarkeder i Sverige

 

Se tranerne i tusindvis i foråret

I det tidlige forår, når naturen begynder at vågne, er der gode muligheder for at opleve trækfugle på vej til deres ynglepladser i nord. Allerede i slutningen af marts kan man opleve de første traner ankomme til de store vådområder ved Kristianstad i Skåne, hvor de hviler ud, inden rejsen fortsætter videre nordpå. Andre traner tager den direkte rute op til den kendte sø Hornborgasjön mellem Vänern og Vättern, som er et spisekammer for traner. Her kan man fra begyndelse til midten af april opleve i tusindvis af traner og måske også lidt tranedans. 
Læs meget mere om tranerne her og her

Utvandrarnes Hus

Utvandrarnes Hus i Växjö i det sydlige Småland fortæller historien om den massive udvandring til især USA i anden halvdel af 1800-tallet. I den permanente udstilling ”Det nya landet – drömmen om Amerika” møder man nogle af de mennesker, som valgte at forlade deres hjemland i håbet om at få en bedre tilværelse i den nye verden. Slægtsforskere og folk med interesse for udvandringen kan søge oplysninger på Svenska Emigrantinstitutet.

Læs mere om Utvandrarnes Hus

Stien Utvandrarleden i Skåne

Vandretur på Utvandrarleden

Den 120 km lange vandrerute Utvandrarleden har navn efter den massive udvandring fra blandt andet Småland i midten af 1800-tallet. I årene 1846-1930 udvandrede 1,3 millioner svenskere fra Sverige, de fleste til Nordamerika. Alene fra Småland udvandrede over 200.000 mennesker for at slippe ud af fattigdom. Utvandrarleden, der bl.a. byder på flere vandrehjem undervejs, går gennem nogle af de egne i Småland, som blev næsten affolket under emigrationsbølgen. I området sydøst for Växjö kan du finde flere steder, der knytter sig til forfatteren Wilhelm Mobergs liv. Moberg stod bl.a. bag bogen Udvandrerne.

Læs mere om vandrestien 

Romantiske Svaneholm Slot

Som de fleste andre slotte i Skåne er Svaneholm Slot bygget dengang, da Skåne var dansk. Slottet er en forsvarsborg med fremspringende gavle, hvorfra man kunne beskyde eventuelle fjender. I dag rummer det gamle slot et af Sveriges fineste egnsmuseer. Slotsparken er i romantisk stil med en gammel jagtsti rundt om søen, og hele området er omgivet af bøgeskove. Er du på slotstur i det sydsvenske, så slå vejen forbi Landskrona Slot, hvor du kan få guidede ture, eller Kalmar Slot, der er Nordens bedst bevarede renæssanceslot.

Læs mere om de slotte, danskerne byggede

Artiklen er faktatjekket og opdateret i sommeren 2024