Dampkogt rugbrød fra Island
FROKOST

Dampkogt rugbrød fra Island

Supergodt til ost. Den lange kogetid giver et brød, der minder om pumpernikkel. Brødet kan skæres meget tyndt i fine, firkantede skiver.
  • 0 Personer

2 brød

320 g groft rugmel
180 g hvedemel
1 spsk. bagepulver
1 tsk. salt
50 g farin
4.25 dl. letmælk
1 spsk. molasse (hvis du har) mørkt muscovadosukker kan også bruges
2 stk. mælkekartoner (tomme og rene)
15 g smeltet smør eller olie

Sådan gør du

  1. 1
    Bland rugmel, hvedemel, bagepulver, salt og farin i en skål.
  2. 2
    Lun mælken, evt. med molasse, til den er ca. 40 grader, rør mælken i melblandingen, til du har en god dej.
  3. 3
    Smør mælkekartonerne med smeltet smør og fordel dejen i de to kartoner.
  4. 4
    Luk kartonerne, så der ikke kan komme væske ind.
  5. 5
    Stil kartonerne med dej i gryden.
  6. 6
    Hæv dem evt., så de står på noget.
  7. 7
    Fyld vand mindst halvt op på kartonernes side og bring gryden i kog.
  8. 8
    Læg låg på gryden.
  9. 9
    Hvis den ikke kan lukkes, fordi kartonerne er for høje, kan du lægge sølvpapir på og binde en snor rundt om, så der ikke kan komme damp ud.
  10. 10
    Lad brødene koge på lavt blus i ca. 3½ time og kig ind­imellem.
  11. 11
    Gryden må ikke koge tør.
  12. 12
    Tag kartonerne med brød op af gryden og befri brødet, så det kan afkøle på en rist.
  13. 13
    En cylinderformet metaldåse kan bruges i stedet for mælkekartonerne