Dampkogt rugbrød fra Island
Supergodt til ost. Den lange kogetid giver et brød, der minder om pumpernikkel. Brødet kan skæres meget tyndt i fine, firkantede skiver.

- 0 Personer
2 brød
320 g | groft rugmel |
180 g | hvedemel |
1 spsk. | bagepulver |
1 tsk. | salt |
50 g | farin |
4.25 dl. | letmælk |
1 spsk. | molasse (hvis du har) mørkt muscovadosukker kan også bruges |
2 stk | mælkekartoner (tomme og rene) |
15 g | smeltet smør eller olie |
Sådan gør du
- 1.Bland rugmel, hvedemel, bagepulver, salt og farin i en skål.
- 2.Lun mælken, evt. med molasse, til den er ca. 40 grader, rør mælken i melblandingen, til du har en god dej.
- 3.Smør mælkekartonerne med smeltet smør og fordel dejen i de to kartoner.
- 4.Luk kartonerne, så der ikke kan komme væske ind.
- 5.Stil kartonerne med dej i gryden.
- 6.Hæv dem evt., så de står på noget.
- 7.Fyld vand mindst halvt op på kartonernes side og bring gryden i kog.
- 8.Læg låg på gryden.
- 9.Hvis den ikke kan lukkes, fordi kartonerne er for høje, kan du lægge sølvpapir på og binde en snor rundt om, så der ikke kan komme damp ud.
- 10.Lad brødene koge på lavt blus i ca. 3½ time og kig indimellem.
- 11.Gryden må ikke koge tør.
- 12.Tag kartonerne med brød op af gryden og befri brødet, så det kan afkøle på en rist.
- 13.En cylinderformet metaldåse kan bruges i stedet for mælkekartonerne
Se, hvad vi ellers skriver om: #frokost og #morgenmad og brunch