Dampkogt rugbrød fra Island
- 0 Personer
2 brød
320 g | groft rugmel |
180 g | hvedemel |
1 spsk. | bagepulver |
1 tsk. | salt |
50 g | farin |
4.25 dl. | letmælk |
1 spsk. | molasse (hvis du har) mørkt muscovadosukker kan også bruges |
2 stk | mælkekartoner (tomme og rene) |
15 g | smeltet smør eller olie |
Sådan gør du
-
1Bland rugmel, hvedemel, bagepulver, salt og farin i en skål.
-
2Lun mælken, evt. med molasse, til den er ca. 40 grader, rør mælken i melblandingen, til du har en god dej.
-
3Smør mælkekartonerne med smeltet smør og fordel dejen i de to kartoner.
-
4Luk kartonerne, så der ikke kan komme væske ind.
-
5Stil kartonerne med dej i gryden.
-
6Hæv dem evt., så de står på noget.
-
7Fyld vand mindst halvt op på kartonernes side og bring gryden i kog.
-
8Læg låg på gryden.
-
9Hvis den ikke kan lukkes, fordi kartonerne er for høje, kan du lægge sølvpapir på og binde en snor rundt om, så der ikke kan komme damp ud.
-
10Lad brødene koge på lavt blus i ca. 3½ time og kig indimellem.
-
11Gryden må ikke koge tør.
-
12Tag kartonerne med brød op af gryden og befri brødet, så det kan afkøle på en rist.
-
13En cylinderformet metaldåse kan bruges i stedet for mælkekartonerne