Behøver jeg skylle risene?
Hvorfor er det nødvendigt at vaske eller skylle kornprodukter før brug?
Pia Eugster, Hovborg
Svar fra Winnie From Thesbøl
Kornene har været gennem en afskalnings- og konditioneringsproces, hvor de yderste lag af kornet (avner) fjernes, og resterne af hårde skaldele skal væk, før kornene koges. Skylningen fjerner også eventuelle fremmedelementer som små sten.
Læg kornene i en skål og hæld rigeligt koldt vand over. Rør let rundt med hånden, og de lette urenheder som avner kommer op til overfladen og kan fjernes. Hæld så kornene op i en sigte.
Her kan man tydeligere se eventuelle småsten. Skyl kornene i sigten med rent vand, til vandet er klart. Kornene er nu klar til kogning.
Se også her, om der kan være farlige bakterier i genopvarmet ris?
Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.