8 grøntsager, børn under 1 år ikke skal have for mange af

Undgå spinat, rucola, rødbede, fennikel, selleri, salat, radiser, kinakål og rabarber til børn under et halvt år, og hold igen med dem, indtil barnet er et år. Se også, hvilke grøntsager du kan servere med bedre samvittighed.
fennikel

Fennikel hører sammen med spinat, rucola, rødbede, selleri, salat, radiser, kinakål og rabarber til de grøntsager, børn under et halvt år helt skal undgå og kun have i små mængder op til 1 år.

Grøntsager med meget nitrat

Grøntsager er godt, også for spædbørn, men det er ikke ligegyldigt, hvilke grøntsager de spiser. Nogle grøntsager indeholder meget nitrat. Det er grøntsagerne:

  • spinat
  • rucola
  • rødbede 
  • fennikel 
  • selleri 
  • salat
  • radiser
  • kinakål 
  • rabarber

Fødevarestyrelsen anbefaler at undgå dem, indtil barnet er et halvt år. Indtag af store mængder nitrat kan i værste fald give opkastninger og blåfarvning af huden. Nitrat kan omdannes til nitrit, der reagerer med blodets hæmoglobin. Små børn spiser meget i forhold til deres størrelse. Derfor kan små børn også hurtigt få en forholdsvis stor mængde nitrat. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Børn over et halvt år kan tåle en smule nitrat

Børn mellem et halvt år og 1 år må gerne få de nitratholdige grøntsager i små mængder. De nitratrige grøntsager, som er nævnt herover, bør kun udgøre en tiendedel af mosen eller retten for et barn mellem ½ og 1 år. Hvis nitritrige grøntsager som for eksempel rødbeder eller spinat findes i mosen eller retten i større mængde, bør den kun serveres for barnet en gang imellem, for eksempel med 14 dages mellemrum.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lad små børn spise grønne bønner, gulerødder og kartofler

Alle grøntsager indeholder nitrat fra naturens hånd, men nogle grøntsager indeholder langt mindre nitrat end for eksempel rødbeder.  

Disse grøntsager indeholder mindre mængder af nitrat og kan bruges som alternativ til eksempelvis rødbede elle selleri:  

  • tomater
  • løg
  • kål
  • grønne bønner
  • porrer
  • forårsløg
  • agurk
  • gulerødder
  • hvidløg 
  • grøn peber 

Husk at variere grøntsagerne!

Kilde: Fødevarestyrelsen, Teknologisk Institut.