De bedste høretelefoner: 5 råd inden du køber nyt headset eller høretelefoner
1. Allround eller en specialmodel?
Har du stor musikkærlighed og vil have høretelefoner med udsøgt baslyd? Skal du bruge høretelefoner, når du gamer? Eller er du bare på jagt efter et sæt allround høretelefoner, du kan bruge, uanset om du cykler, tager bussen, skal høre favoritmusikken eller en lydbog? Første skridt til at finde det rette sæt høretelefoner er at finde ud af, hvad du oftest bruger høretelefoner til – for der er stor forskel både i pris og i den lyd, som høretelefonerne er gode til at gengive.
2. Med eller uden ledning?
I mange år var høretelefoner med ledning den eneste mulighed, men udviklingen af blandt andet blue tooth-teknologien har gjort det muligt at droppe ledningen mellem lydafspilleren og dine ører. Trådløse høretelefoner giver fri bevægelighed, og ofte kan du også være mange meter væk og stadig få lyd i ørerne. Blandt ulemperne for de trådløse høretelefoner er, at de ofte skal lades op, at de øger eksempelvis mobilens strømforbrug og ikke altid kan gengive lyd lige så godt som høretelefoner med ledning. Køber du derimod høretelefoner med ledning, får du en løsning, som ofte er billigere og bedre kan gengive dybe lyde. Til gengæld filtrer ledningen og kan knække – og dermed risikerer du, at du hurtigere skal købe et nyt sæt hovedtelefoner.
Pas på lyden i trafikken
Brug ikke høretelefoner, der lukker al anden lyd ude, når du færdes i trafikken. Selvom du måske ikke tænker over det til daglig, bruger du lydene fra andre trafikanter til at orientere dig. Er der for eksempel en bil på vej bagfra? En ambulance eller politibil med udrykning kan også være svær at høre, hvis dine høretelefoner lukker al larm ude.
3. Skal støjen reduceres?
Vil du gerne undgå støj fra motorer eller medpassagerer, når du sidder i et fly,
tog eller en bus? Eller kunne lytte til en lydbog i sengen, selvom din partner storsnorker ved siden af? En række høretelefoner har elektronisk støjreduktion, der dæmper lyden fra dine omgivelser. Det kaldes active noice cancelling eller ANC. Det er især
høre-telefoner, der dækker hele øret, der er
gode til at fjerne støj fra omgivelserne.
Brug den rigtige størrelse skumpropper
Bruger du in ear-høretelefoner, leveres de ofte med forskellige størrelser plastik- eller skumpropper, så du kan finde den størrelse, der passer præcist til din øregang. Brug den rigtige størrelse – det giver den bedste gengivelse af baslyden.
4. Hvor længe holder batteriet?
Køber du trådløse høretelefoner, så vær opmærksom på batteritiden. Nogle høretelefoner skal lades op efter blot et par timer, mens andre måske kan holde strøm til at spille musik og lyd for dig i op til 30 timer. Den længste batteritid får man typisk af høretelefoner, der dækker øret – ikke med de små modeller, hvor høretelefonen sidder i øregangene.
5. Er høretelefonerne til børn?
Børns ører er mere »sarte« end voksnes, og derfor fås en række høretelefoner som særlige børnemodeller, hvor man ikke kan skrue lyden højere op end til en grænse på 85 dB. Høretelefoner til børn bør ikke være in ear-høretelefoner, og ørebøffernes størrelse skal være tilpasset barnets øre.
4 forskellige høretelefoner: vælg mellem in-ear, over-ear, true wireless og on-ear
In ear (ofte med ledning): In ear-høretelefonerne fylder ikke ret meget og er praktiske, når du skal dyrke motion eller cykle til og fra arbejde eller skole. Kommer ofte med ledning mellem de to ørepropper, hvilket er smart, hvis du vil undgå at miste den ene prop under eksempelvis motion. Ikke kendt for at kunne levere høj kvalitet af lyd sammenlignet med over ear-høretelefoner.
True Wireless: De seneste år er høretelefoner helt uden ledning blev populære. De kaldes True Wireless, og Apples AirPods er nok den mest kendte model. Er forbundet med din telefon eller musikafspiller trådløst, men der er ligeledes blue tooth-forbindelse mellem de to ørepropper. Trådløse høretelefoner kan nemt komme lidt ud af sync med billedet, hvis du bruger høretelefonerne, når du ser tv eller video. Større risiko for at tabe eller miste dem sammenlignet med andre modeller.
On ear: Dækker øret, men omslutter ikke selve dit øre. Mere følsomt over for udenomsstøj end over ear-høretelefonerne. Passer godt til en dag på kontoret eller til offentlig transport.
Over ear: Omslutter hele øret og er bedst, når det gælder om at si støj fra, ligesom over ear-høretelefonerne har været kendt for at give den bedste og dybeste lydoplevelse af alle slags høretelefoner. Klart de tungeste høretelefoner.