5 ting, du skal vide, før du køber en wi-fi router

Wi-fi routeren er uundværlig i de fleste hjem, og intet kan skabe frustrationer som knas med wi-fi-forbindelsen. Køb en wi-fi router, der kan nå ud i alle rum, og som er hurtig nok til at dække både onlinemøder, streaming og internetsurfing på samme tid. Samvirke giver dig 5 råd til, hvad du skal huske, inden du køber en wi-fi router
Wi-fi router blandt kaktus og bøger

Forlæng din wi-fi routers levetid ved at placere den i et område, hvor den ikke bliver udsat for direkte sollys, fugt, ekstreme temperaturer og overophedning. For at undgå overophedning kan du med fordel placere din wi-fi router i et område med plads til, at luften kan cirkulere omkring den. 

Kan signalet nå ud i alle rum? 

Wi-fi routerens dækkeevne afgør, om signalet kan nå ud i alle rum. I en lejlighed bør routerens signal være i stand til at nå ud i alle rum, men det kan være svært i et stort hus med flere etager. Du kan forstærke wi-fi routerens signal med en wi-fi extender eller en wi-fi repeater, der placeres i den del af huset, hvor wi-fi routerens signal har sværest ved at dække. Du kan også købe et wi-fi mesh-system, der består af en hovedrouter og satellitmoduler, der placeres forskellige steder i huset. 

Hvad er en wi-fi router?

Wi-fi er en forkortelse for wireless fidelity eller trådløst netværk på dansk. Wi-fi routeren omdanner internetforbindelsen fra internetstikket i hjemmet til et radiosignal, som kan bruges af din computer, tablet, mobil og andre enheder, der kræver internet. 

Har du brug for 2 frekvensbånd?

De fleste nyere wi-fi routere understøtter frekvenserne 2,4gHz og 5gHz. 2,4gHz har en lang rækkevidde, men lav hastighed, og 5gHz har en kort rækkevidde, men høj hastighed. Når du har 2 frekvenser, kan du selv vælge, hvilken af de 2 frekvenser din router skal bruge, når signalet bliver sendt til dine trådløse enheder. 2,4gHz er det mest anvendte frekvensbånd, og dit signal kan blive forstyrret, hvis dine naboer bruger samme signal. Har du problemer med dit signal, kan du skifte frekvensbånd og måske opnå et bedre signal. 

Vidste du, at...

Wi-fi er et registreret varemærke. Wi-fi ejes af den amerikanske organisation Wi-Fi Alliance, der fastlægger globale standarder for wi-fi, så wi-fi produkter kan sammenlignes på tværs af landegrænser og producenter. 

Skal wi-fi routeren have mulighed for kablet forbindelse? 

Nogle wi-fi routere har en eller flere ethernetporte, der gør det muligt at oprette forbindelse til kablede enheder som computere, tv-bokse og netværksprintere. Når du forbinder dine enheder til wi-fi routeren med et netværkskabel, får du mest muligt ud af din internet-hastighed. Meget lidt af hastigheden går tabt, fordi signalet ledes direkte fra routeren til enheden. Den kablede forbindelse er især smart, hvis du eller andre i husstanden spiler online videospil eller skal overføre store mængder data. 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Placer din router korrekt

Placer din wi-fi router højt og frit, så der ikke er ting, der dækker for signalet. Undgå varme fra f.eks. radiatorer og elektrisk udstyr som højtalere, eltavler, mikroovne og ledningsbundter. 

Har du brug for gæstenetværk? 

Du kan få wi-fi routere, der giver dig mulighed for at oprette et gæstenetværk med en separat kode. På den måde kan du give dine gæster adgang til wi-fi-forbindelsen uden at give dem adgang til resten af dit netværk og dine tilsluttede enheder. Nogle wi-fi routere tilbyder en app, der gør det muligt at overvåge og slette enheder, der er tilknyttet din wi-fi-forbindelse. 

8 min. og 2 sek.

Det er gennemsnitshastigheden for at downloade en 5 GB film i Danmark. Det giver Danmark en 14. plads ud af 221 lande i en test af landenes gennemsnitlige bredbåndshastighed. Liechtenstein ligger på en 1. plads med en gennemsnitshastighed på 2 min. og 58 sekunder. 

Skal du streame, holder videomøder og surfe på internettet? 

Vælg en hastighed, der passer til husstandens forbrug, så du undgår en langsom internetforbindelse eller modsat at betale for noget, du ikke bruger. Er I mange i samme husstand, der streamer film og tv, holder videomøder eller spiller onlinespil på samme tid, kræves der meget af din wi-fi routers hastighed sammenlignet med, hvis I er få, der bruger internettet en gang imellem. Kig efter en wi-fi router med en hastighed på 50 til 100 Mbit/s, hvis I er mange, der skal være online samtidig.