Køkkengrej

Hvilken sous vide er den bedste? 4 råd inden du køber sous vide

Få kødet mørt - med garanti! Når du bruger en sous vide langtidstilbereder du vakuumpakket kød eller grøntsager i et vandbad, der har en konstant temperatur. Det giver dig ekstremt mørt kød. Samvirke viser dig, hvad du skal kigge efter, når du køber sous vide.

55 grader
Så meget skal oksekød typisk tilberedes ved i en sous vide. Skal kødet være mere well done end rødt, skal temperaturen være en anelse højere.

1. Hvor meget mad skal du lave? Og hvor stort er karret?

En sous vide kan være konstrueret på 2 forskellige måder: Enten som en stav, man sætter på eksempelvis en gryde, eller som et kar med låg. Vælger du din sous vide som kar, sætter karrets størrelse en grænse for, hvor meget mad du kan lave. Typisk er et kar på 5-6 liter, og det giver plads til eksempelvis en culotte eller en cuvette. En tommelfingerregel siger, at du fint kan tilberede kød til 4 personer i et kar på 6 liter. Har du brug for at tilberede større portioner, mad til flere og både kød og grøntsager i samme omgang, skal du vælge en stav.

2. Hvor mange liter kan opvarmes?

En sous vide-stav er en meget fleksibel løsning. Staven kan bruges til at opvarme vand til bare 2 bøffer, men også til flere stege samtidigt, hvis du får mange gæster. Vælger du en stav til at opvarme vandet og holde varmen, så kig på, hvor mange liter vand staven kan opvarme, og hvor hurtigt staven kan nå den temperatur, du programmerer. En god sous vide-stav kan opvarme i hvert fald 30 liter vand og skal gerne kunne opvarme vandet til ønsket temperatur på 30-60 minutter.

Hvad er sous vide?

Sous vide er en tilberedningsmetode, hvor man langtidstilbereder vakuumpakket kød eller grøntsager i et vandbad, der har en konstant temperatur. Et vandbad er en effektiv varmekilde med meget præcise temperaturer, der betyder, at eksempelvis kød får en meget ensartet struktur, og når man tilbereder mad ved lavere temperaturer, end man kan gøre i en ovn eller på en pande, kan man effektivt »sprænge« sener og bindevæv i kødet, så kødet bliver mørt. Derudover holder vakuumpakningen på saft, kraft, vitaminer og smag.

 

3. Kan du forudprogrammere tilberedningen?

Når du tilbereder kød i en sous vide, skal kødet typisk have en bestemt temperatur i mange timer. Tjek, om din nye sous vide kan programmeres til at starte automatisk på et bestemt tidspunkt eller efter et vist antal timer. Nogle gange er det optimale, at kødet bliver sat i gang, mens du er på arbejde. En del af de helt nye sous vider – og de dyrere modeller – giver dig mulighed for at koble sous viden til en app på din telefon. En app giver dig også mulighed for at slå de enkelte udskæringer op og programmere tilberedningen nemt. Vær opmærksom på, at en del apps kun gør det muligt at styre op til 10 meter væk, da appen kommunikerer over Bluetooth.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

4. Hvor præcist kan temperaturen holdes?

Tilberedning af kød og grøntsager kræver en ensartet temperatur. Se på, hvor snævert et interval din nye sous vide-stav eller -kar kan holde temperaturen inden for. Er det en halv grad, 1 grad eller måske 2 grader? Jo mere præcist, jo bedre.

Gør kedeligt kød spændende

Selv billige og kedelige udskæringer bliver gode af tilberedning i sous vide. Restauranter bruger også sous vide i stor stil for at sikre et mørt resultat hver gang.

Lav stegeskorpen til sidst

Skal din steg eller dine bøffer have en sprød stegeskorpe, kan du tilberede kødet på en pande med meget høj varme til allersidst. Typisk skal du kun stege bøffen eller stegen 1 minut på hver side – ikke mere, så mister kødet mørheden fra den særlige tilberedning.

Pak mad ned med vakuumpakkeren

Et sous vide-sæt indeholder en vakuumpakker. Du bruger normalt vakuumpakkeren til at forsegle kød eller grøntsager, inden du tilbereder det i vandet, men du kan også bruge pakkeren til at forlænge holdbarheden på dine madvarer. Er der adgang til luft, går madvarer nemmere i forrådnelse. Brug også vakuumpakkeren til ting, du vil lægge i fryseren.