Find det rigtige bagestål og få pizza med sprød bund - 4 tips til at finde det bedste
Hvad bruger man bagestål til?
Du har sikkert prøvet at bage en pizza på et stykke bagepapir på enalmindelig bageplade og ved 220 grader. Så er der lang vej til den sprøde bund, du får, når du køber en pizza bagt i stenovn. En af grundene til, at du ikke kan få samme sprøde bund, som ægte italienske pizzaer serveres med, er, at en ovn ikke kan nå samme høje temperatur som en professionel stenovn. Et bagestål kan blive rigtigt varmt, og når du bager pizzaen her, kan du efterligne de professionelles redskaber. Bagestål kan også bruges til brød, flutes, baguettes og lignende.
4 køberåd:
1. Rund eller firkantet?
Bagestål fås både runde og firkantede: Vælg den firkantede udgave, og vælg en størrelse, der er så stor som muligt og samtidig passer til dine bageplader. Det kan være svært at få 2 baguettes til at passe på et rundt bagestål, mens det altid lykkes at finde plads til en rund pizza på et firkantet bagestål. Et firkantet bagestål udnytter samtidig pladsen i ovnen, når du skal bage boller.
2. Passer bagestålet på grillen?
Et bagestål kan bruges andre steder end i ovnen. Har du gaskomfur, så læg bagestålet på risten over blussene, og lad blussene varme op. På den måde kan du stege bøffer på stålet. Tjek også, hvor stor en belastning din grill kan klare. Lægger du bagestålet på risten, når du tænder op, får du en perfekt plade til at stege bøffer eller lave pizza på grillen.
Hold stålet rustfrit
I et fugtigt miljø kan bagestål ruste. Forebyg rust ved at gnubbe dit bagestål med olie – alle slags madolie fra kokosolie til solsikkeolie kan bruges. Hæld olien på et stykke køkkenrulle og gnid olien ind i stålet. »Bag« efterfølgende stålet ved 300 grader i ovnen i mindst 1 time.
3. Bagesten eller bagestål?
Bagestenen har i mange år været populær til pizzabagning i hjemmeovnen – men et bagestål giver dig et endnu bedre resultat, når du bager pizza og andre typer brød. Det er stålets evne til at optage og lede varme bedre end sten, der gør, at pizzadejen og anden gærdej hurtigt hæver og giver luftbobler og sprød bund. Brug bagesten, hvis du bager en tærte eller andre kagedeje, hvor du gerne vil have en sprød bund, for eksempel en crumble. Bag aldrig kager på bagestål.
4. Hvor meget skal du bage?
Bagestål fås i forskellige tykkelser. Du kan få et bagestål på 2 millimeter, mens luksusudgaven er på 10 millimeter. Jo tykkereet bagestål er, jo mere varme kan bagestålet indeholde. Et tykt bagestål tager også lang tid at varme op, så det gælder om at finde den tykkelse, der passer bedst til dit behov. Et bagestål på 2 eller 4 millimeter i tykkelsen er okay til en enkelt pizza, men de tynde bagestål garanterer ikke en sprød skorpe, hvis du bager brød eller boller. Et bagestål på 6 millimeter kan bage 3-5 pizzaer, inden det skal genopvarmes, og giver en fin skorpe på dit bagværk. Tykkere bagestål skal være længere tid i ovnen, men klarer også flere pizzaer uden en »genopladning« i varmen.
Husk glutenprøven: Har du æltet dejen nok?
Vil du have luftigt brød? Så skal du tjekke, om din dej består glutenprøven. Glutenprøven sikrer, at dejens fugtighed og struktur er optimal. Tag en smule dej og træk i den med dine fingre. Træk den så stor som muligt – og til du kan se din hånd gennem dejen. Kan du trække dejen så stor, at den bliver gennemsigtig, men ikke brister, har du den optimale dej og skal holde op med at tilsætte mel og med at ælte.