10 frugter og grøntsager, du ikke vidste, gror sådan her
Kapers
Kapers er faktisk en blomst, men hvis man høster den lille blomsterknop, inden den springer ud, og lægger den i salt og eddike, så bliver den til kapers, som vi kender dem fra hylderne.
Find inspiration til opskrifter med kapers her
Artiskok
Artiskokken er en tidselagtig staude, som er prydet af en flot, lilla blomst på toppen. Den pynter flot i haven, men også på spisebordet, hvor blomsterhovedet er en lækker grøntsag.
Prøv dem med estragon og baconsmør
Cashewnød
Cashewnødden kommer oprindeligt fra Brasilien, hvor de nyreformede frø vokser på Akajutræet. Træet vokser især i Vestafrika, Indien, Vietnam og på Filippinerne, og cashewtræets nærmeste slægtning er mangoen.
Se Samvirkes nøddeguide her
Ananas
Ananasen stammer fra tropiske Brasilien, hvor de vokser på en kraftig roset af meterlange og skarpe savtakkede blade. Det tager omkring 3 år før ananasen er klar til at blive høstet. Se her, hvordan du tjekker, om den er moden og hvordan, du får mest ud af den.
Se her, hvorfor nogle synes, det svier at spise ananas
Dadler
Dadler er en frugt, som vokser på palmer. De har en naturlig sød smag, der gør dem lækre i bagværk og smoothies.
Læs om dadlernes vej til Coops supermarkeder
Rosenkål
Rosenkål vokser på lange stængler, og er en af de yngste af de dyrkede sorter af have-kål. Rosenkålen er for mange en hadegrøntsag, men hvis du tilbereder kålen rigtigt, kan kærlighed til kålen opdyrkes.
Se lækre opskrifter med rosenkål her
Avocado
Vi er vilde med avocado, og det populære bær vokser på et lille, stedsegrønt træ. Bæret er fyldt med vitaminer, især B-, E- og K-vitamin og er rig på umættede fedtsyrer.
Asparges
Asparges er faktisk en urt, der vokser direkte op af jorden. Arten hører oprindeligt hjemme under lidt varmere himmelstrøg, men har altså alligevel forvildet sig til Danmark, hvor urten vokser på kystnære overdrev og skrænter.
Se hvordan du koger grønne asparges her
Kidneybønner
Kidneybønner er en urt i ærteblomstfamilien, og er en bælgfrugt, der ligner ærtebælg til en forveksling. Bønner er rige på proteiner, fibre, jern, magnesium, zink og b-vitamin, og er derfor et godt alternativ til kød.
Husk, at bønnerne skal lægges i blød før servering. Se hvordan her
Kikærter
Kikærternes popularitet stiger herhjemme, hvor de ofte bliver brugt som et proteinrigt alternativ til kød. Kikært er en urteagtig plante, hvorpå små frø – kikærterne – vokser. De er rige på proteiner, mineraler og kostfiber og har en nøddeagtig smag.
Se 30 opskrifter med kikærter her