Te er fuld af sunde indholdsstoffer
Samvirke brygger grønne, hvide, sorte og sære teer. Læs mere om Oolong-te, Bai Hao, Matcha-te m.fk
Oolong-te
Fra busken Camellia sinensis.
Smag: Mild og fyldig. En mellemting mellem sort og
grøn te.
Kendetegn: Hele blade, der folder sig ud og giver en rødlig farve i den bryggede te. Produceres i Taiwan, Kina og Thailand. Oolong-teer fra Taiwans højland og bjergslugter er særligt aromatiske.
Tip: God madte og aftente. Bryg den med friskkogt vand. Lad den trække i 5-6 minutter.
Bai Hao
Fra busken Camellia sinensis.
Smag: Mild, sødlig og cremet.
Kendetegn: Hvid te. Helbladet og lys. Farven i koppen bliver lys grøn eller gylden. Den fineste og dyreste af de hvide teer. Bladene plukkes som knopper, lige før de folder sig ud. Er ikke iltet. Hvid te indeholder mange vitaminer, mineraler og antioxidanter. Lavt indhold af koffein.
Tip: Bryg hvid te med 75-80 grader varmt vand. Lad den trække i 2-5 minutter.
Long Jing
Fra busken Camellia sinensis.
Smag: Blid, ren, fyldig.
Kendetegn: Grøn te. Flade, grønne blade. Farven i koppen bliver lysegrøn. Kaldes også kejser-te. Grøn te iltes ikke som sort te og holder ikke så længe. Indeholder mange vitaminer, mineraler og antioxidanter. Indeholder mindre koffein end sort te. Bliver ikke bitter.
Tip: 85 grader varmt vand. Lad den trække i 3-5 minutter. Andet udtræk smager ofte bedst.
Earl Grey-te
Fra busken Camellia sinensis.
Smag: Krydret, lidt tyk karamelagtig med en knivspids citrussmag.
Kendetegn: Sort te tilsat bergamotolie, der kommer fra en citruslignende frugt. Sort te er tørrede, knuste blade, der er iltet under indflydelse af bladenes enzymer ved en såkaldt fermentering. Indeholder ca. halvt så meget koffein som kaffe. Tebladene skal fjernes efter trækning, ellers bliver sort te bitter.
Tip: Brug spilkogende vand. Lad teen trække i 5-6 minutter.
Rooibos
Fra den sydafrikanske rooibus-busk.
Smag: Aromatisk, let sødlig og røget.
Kendetegn: Ligner små kviste. Fri for koffein og garvesyre. Har et stort indhold af calcium, magnesium og jern. Indeholder også C-vitamin og hævdes at styrke immunforsvaret.
Tip: Velegnet til iste.
Matcha-te
En japansk ceremoni-te - fra busken Camellia sinensis.
Smag: Sødlig, rund.
Kendetegn: Grøn te. Opkvikkende frisk duft. Piskes ud direkte i koppen med et bambuspiskeris. Bliver ikke bitter.
Fremstilles af friske og helt fine teblade fra årets første høst. De tørrede teblade bliver malet til et meget fint pulver.
Tip: 1-2 tsk. pulver sis ned i en forvarmet kop.
Vandet skal være kølet ned til 75-80 grader.
Pu-erh-te
Fra busken Camellia sinensis.
Smag: Blød, lidt kornagtig.
Kendetegn: Øger tilsyneladende forbrændingen. Er iltet 3-5 gange så lang tid som sort te og ofte med anvendelse af mikroorganismer. Lagres herefter under lav temperatur i sammenpressede blokke eller hjul.
Tip: Trækketid 3-5 minutter. Bliver ikke bitter, da garvestofferne er nedbrudt.
Mate
Fra busken Ilex paraguariensis, en slægtning til kristtorn, der vokser i Argentina/Brasilien.
Smag: Græsagtig, minder om grøn te.
Kendetegn: Opkvikkende. Har et højt koffeinindhold. Meget højt indhold af antioxidanter. På pampassen blev bladene tørret over bål og tilberedt med varmt ikke-kogende vand i en græskarflaske, kalabas, og drukket med sølvsugerør. Fås som tebreve, ofte med tilsat limeolie.
Tip: Kan brygges i almindelig tekande og blandes med sort te.