Må man blande kød og grønt i madpakker?

Er det o.k. at pynte maden?
?

Når man smører mad til madpakker, skal pålægget være frisk, men hvad med den rå agurkeskive på leverpostejen? Den rå revne gulerod på hamburgerryggen? For slet ikke at snakke om den kogte kylling og måske et stykke stegt bacon i salaten? Man møder gang på gang den hævede pegefinger, når rå grøntsager møder kødvarer, men hvor hurtigt går det egentlig? Og er det o.k. at pynte maden og blande salaten om morgenen og spise den til frokost?

Anne Bøhme, Holme

Svar fra Winnie From Thesbøl

Hygiejnereglen, som du refererer til, handler om at holde råt kød adskilt fra grøntsager samt ikke at blande råt og tilberedt, for eksempel ikke at lægge et stykke tilberedt kyllingekød tilbage på skærebrættet, hvor den rå kylling har ligget, eller bruge skærebrættet til rå kylling og bagefter til udskæring af salat.

Når det drejer sig om pynt på det smurte smørrebrød, er risikoen for bakterielle problemer meget lille, når man lægger friske og skyllede agurkeskiver og lignende på maden, uanset om de lægges på om aftenen eller om morgenen. Man kan også vælge at skære grøntsagerne ud og pakke dem i madpakken ved siden af brødet som gnavegrønt.

Når madpakken ligger nogle timer i tasken, vil agurken eller den revne gulerod oven på pålægget som oftest gøre maden våd og uappetitlig. Kogt kylling og bacon skal behandles som alt andet tilberedt pålæg og kræver ikke særlige hensyn.

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.