Kan osten modne i køleskabet?

Kan jeg fremme ostens modning?
?

Hvordan opbevarer jeg bedst en hel eller en halv ost. Hvordan fremmer jeg modningen, og hvordan pakker jeg bedst osten ind og opbevarer den?

Peter Jørgensen, Aalborg

Svar fra Winnie From Thesbøl

Hvis osten skal videremodne, skal den opbevares ved en temperatur mellem 5 og 15 grader, hvilket ligger lige over den normale køleskabstemperatur på 5 grader. Har du plads, kan du lægge den i grøntsagsskuffen, hvor temperaturen som regel er lidt højere.

Osten opbevares bedst i køleskab. Pak den ind i et stykke ostelærred eller et stykke af et gammelt, tyndslidt lagen. Klædet skal koges før brug (uden sæbe). Osten kan lægges i en plastbeholder, hvor låget ikke lukkes helt tæt. På den måde forhindrer du den i at tørre ud, samtidig med at den kan ånde. Tag den op en gang imellem, og vask den evt. med saltvand for at forhindre, at der opstår skimmel. Skift også indpakningsklædet ud indimellem, hvis den opbevares længe.

Ost kan skæres ud og opbevares i fryseren. Her vil modningsprocessen dog ikke fortsætte.

Frys kun osten, hvis den er fuldfed (+45), dvs. med et fedtindhold på cirka 27 procent. Ved lavt fedtindhold vil den blive grynet ved optøning.

Winnie From Thesbøl er mad-, måltids- og husholdningskonsulent og cand. pæd.

Læs mere om