Skal jeg passe på fytin i havregrynene?
Til morgenmad spiser jeg dagligt rå, økologiske havregryn med mælk samt en spiseskefuld rå økologiske hirseflager rørt op med ananasjuice.
Da jeg er i forstadie til osteoporose og har faldende kalkindhold i knoglerne er jeg selvfølgelig ikke interesseret i at forværre denne tilstand.
Mit spørgsmål er om der er nogen fare forbundet med, her tænker jeg på fytin, som jo nedbryder kalken, at indtage disse fødevarer?
Hanne-Lis Bauditz, Hillerød
Svar fra Leif Skibsted
Fytin binder calcium og andre ernæringsmæssigt vigtige metaller og vanskeliggør deres optagelse i kroppen. Havre indeholder som andre kornarter især fytin i skaldelene. Havregryn fremstilles af afskallede havrekerner, og havregryn med mælk er en fornuftig del af et morgenmåltid.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi ved Institut for Fødevarevidenskab på Københavns Universitet.