Træningstips til nybagte mødre

8 uger efter fødslen er man som nybagt mor klar til at genoptage træningen. Line Nielsen Hedegaard, der er cand. scient i idræt og blandt andet træner nybagte mødre, giver gode råd til træning efter fødslen.

Som at starte op efter en skade

Efter en graviditet skal man regne med, at ens form er blevet væsentlig dårligere, så man kan ikke bare starte træningen, fra hvor man slap. Meget lig at starte op efter en skade.

Hele regionen omkring hoften og bækkenet har været åbnet op for at gøre plads til barnet. Det skal have noget tid til at komme på plads, ligesom ens mavemuskler skal have ro til at samle sig igen. En tommelfingerregel er 8 ugers pause, før man kan starte træningen op igen.

Vent 8 uger efter fødslen, før du starter op

8 uger efter man har født, bliver man tilbudt at få lavet et tjek hos lægen. Det er for at se, at alt er som det skal være, især omkring bækken og underliv. Derfra kan man stort set lave, hvad man vil. Men igen er det super vigtigt, at man lytter til sin krop. Hvis man føler ømhed, bør man holde pause eller laver nogle mere skånsomme træningsformer som svømning eller yoga.

Kejsersnit skal have mere ro

Hvis man har født ved kejsersnit, skal man passe på med at komme for tidligt i gang. Arret for kejsersnittet skal have god tid til at hele, hvilket godt kan tage mere end 8 uger.

Mange vil gerne i gang med maveøvelser hurtigt efter fødslen, fordi huden hænger og ikke er så stram, som man ville ønske. Man skal være påpasselig med at komme for tidligt i gang, for mavemusklerne skal have tid til at samles igen. Risikoen er, at mavemusklerne vokser forkert sammen.

Løbevogn og bæresele er gode hjælpemidler

Mange er påpasselige ved at efterlade baby for sig selv for at dyrke motion. Mange gange kan man sagtens involvere barnet i træningen, og ofte synes barnet, det er sjovt.

Med en løbevogn kan man tage baby med på løbetur. Det er vigtigt at være opmærksom på, at barnet selv skal kunne holde sin nakke, før man løber af sted med løbevognen.

Line Nielsen Hedegaard

... er cand. scient i idræt og ejer og stifter af GoLine, hvor hun blandt andet træner gravide og nybagte mødre.

Et andet hjælperedskab er en helt normal bæresele. Med sit barn spændt på maven giver det ekstra meget udbytte ved for eksempel squats.

Ellers kan man lave armstrækkere eller planke over baby og stadig bevare øjenkontakt.

Træning på babys præmisser

Med en nyfødt baby i sit liv skal man ikke forvente at kunne følge en nøje planlagt træningsplan. Det nye liv er et liv på babys præmisser. Når det er sagt, er det også godt at prioritere sig selv. Hvis mor er glad, er baby glad. Så hvis mor bliver glad af en løbetur eller anden træning, er det vigtigt at prioritere.

Læs mere om