Tomater er c-vitaminer i madpakken
Tomaterne smager bedst i eftersommeren og det tidlige efterår
Små, faste røde stilk-tomater, sherrytomater og cocktailtomater smager bedst i eftersommeren og det tidlige efterår. Det er der, de skal med i madpakken.
Læg en håndfuld hele eller halverede tomater i en plastikboks og give en rundtenom rugbrød ved siden af, smør den eventuelt med peanutbutter, hvis dine børn kan lide smagen og konsistensen, og drys jordnøddesmørret med en knivspids chilliflager, der spiller godt op imod den fede jordnøddemasse.
Om foråret smager de små sprøde tomater fra Italien og Spanien stærkest og mest sødligt.
Tomat-tip
- Halver de små sherrytomater. Det anbefaler nogle børnehaver. Halverede tomater kommer ikke ”i den gale hals.”
- Undgå tomater med køleskader, der ses som bløde, indsunkne pletter. Hold øje med om tomaterne har skimmelangreb ved stilkenden, stødpletter og sprækker.
Læg aldrig tomater i køleskabet
Tomater er en god kilde til c-vitamin og er pålæg næsten uden kalorier. Læg dem aldrig i køleskabet, der mister de deres gode, stærke smag, lade dem ligge fremme og pynte i en god skål.
Sylt selv tomater
Børn foretrækker tomaten naturel, men du kan selv nemt sylte sommerens bedste tomater sådan:
1 kg små, ensartede røde tomater
500g sukker
1 ½ dl husholdningseddike
1 ½ dl vand
1 stang vanilje
1 tsk. konserveringsmiddel
Tomaterne skylles og koges 3-4 min. i en lage af eddike, sukker og vand. Tomaterne lægges i et glas, mens lagen koges ind, skummes, konserveringsmidlet tilsættes og hældes over lagen.