5 fede tips til tomatplanterne

Midt i marts er det tid til at få anskaffet de tomatsorter, du vil dyrke i år og få frøene i gang med deres spiringsproces. Det er hverken svært eller dyrt, men til gengæld lækkert, når de røde, sorte eller stribede tomater spirer frem og dekorerer dit drivhus. Samvirke og økohaveekspert Karna Maj giver dig her 5 fede fiduser.
Karnas tomater

Små, søde cherrytomater er populære, selvom de udbyttemæssigt giver et begrænset antal tomater. Husk, at sorten skal passe til dine forventninger om tomat-mængder.

1. Tomatsorten er vigtig

Tomater fås i alverdens farver, størrelser og smagsvarianter, så vælg efter, hvad du er til. Små, søde cherrytomater er populære, selvom de udbyttemæssigt giver et begrænset antal tomater. Sorten skal passe til dine forventninger om tomat-mængder.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

2. Eksperimenter med tomater

Vær ikke bange for at prøve noget nyt. For eksempel er aflange pastatomater er ikke så vandede og kan være ganske velegnede til andet end pastasovs – f.eks. i salatskålen eller som dekoration på smørrebrødet. Forsøg dig med grønne, brune, sorte, gule eller stribede tomater. Tjek forskellige frøfirmaers hjemmesider ud.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

3. Vælg frø med pædagogisk forklaring

Vælg frø, hvor sorten er beskrevet grundigt på emballagen – især hvis du er nybegynder. Gå desuden efter frøfaste sorter og ikke F1-sorter. Så kan du selv tage frø af planten til næste år og så frøene videre ud i dit drivhus.

4. Udnyt dit drivhus

Gå efter ’snoretomater’, da de fortsætter med at vokse opad hele sæsonen og derved udnytter drivhusets højde. Det er til gengæld spild af plads at plante busktomater i dit drivhus.

Tomatsorter, der er beregnet til dyrkning i drivhus, bliver ved med at sætte blomster hele sæsonen og giver derfor tomater løbende, så gå efter dem.

5. Tomater i friland

Determinate sorter blomstrer kun i en kort periode og bruger derpå al sin kraft på at udvikle tomaterne. Disse sorter er velegnet til frilandsdyrkning og giver tidligt mange frugter.

De skal ikke sås (i potte) før først i april og kan tidligst plantes ud sidst i maj eller først i juni. Dog kan du med fordel så en tidlig tomatsort i potter på terrassen eller altanen.