Skal man svede før motionen virker?

Er de små salte dråber et direkte udtryk for, hvor meget du presser din krop, og kan det virkelig passe, at man sveder mere, hvis man er i god form? Samvirke har fået hjælp af en ekspert til at aflive motionsmyter om sved.

Sveden er ikke en målestok for motion

Du stirrer misundeligt over på svedpølen under sidemanden på løbebåndet i fitnesscenteret. På din egen pande er der højest et par dråber på vej, og du har knoklet i tyve minutter. Bare rolig, der er ingen grund til frustration.

»Mange løbere kan træne rigtig hårdt uden at svede særlig meget,« fortæller Jesper Mølgaard, der er bachelor i idræt og til daglig arbejder med langdistanceløbere på eliteniveau.

For der er store individuelle forskelle på, hvor stor svedproduktion, man har, og mange slags motion fungerer fint, selvom de salte dråber ikke pibler frem på panden.

Sved er kroppens varmeventil

Når eliteløberne ikke sveder, behøver det ikke at betyde, at de ikke presser deres krop og forbedrer sig. Løb presser nemlig udholdenheden mere end muskelstyrken. Der er dog nogen motionsformer, der skal få sveden frem, siger han.

»Ved spinning på motionscyklen arbejder man med de store muskler i benene, og det skaber meget varme og dermed meget sved. Det helt unikke ved spinning er så også, at man ofte sidder i et rum med mange mennesker, hvor der hurtigt bliver meget varmt.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Svedkirtler

Vi har et sted mellem 80 og 600 svedkirtler på hver eneste kvadratcentimeter af vores hud. I alt har hele kroppen altså mellem 2 og 4 millioner svedkirtler. Fødder og hænder er det sted på kroppen, hvor der er flest svedkirtler. I løbet af en times fysisk træning sveder man op til 2 liter sved. For at køle kroppen skal svedperlerne fordampe – den kølende effekt forsvinder, hvis du tørrer sveden væk. Så det er faktisk en rigtig dårlig idé at tørre sveden væk fra panden, mens man træner.

Og netop varmen er vigtig for at forstå, hvorfor og hvornår man sveder.

»Sved er den bedste måde at slippe af med overskydende varme på, når vi træner. Derfor finder kroppen selv ud af, hvor meget den har brug for at svede for at holde kropstemperaturen stabil,« forklarer Jesper Mølgaard.

Når svedkirtlerne aktiveres, bringes store vandmængder ud på hudens overflade, hvor de fordamper. Det fjerner kroppens varme.

De tunge og de fysisk aktive sveder mest

Men den sveddryppende cykelrytter kan ikke være sikker på, at han presser sin krop mere end den knastørre kondiløber. For der er stor forskel på, hvor meget man skal presse sin krop for at svede.

»Jo bedre du er til at svede, jo hurtigere regulerer du kropstemperaturen, og jo mindre risiko er der for, at du overbelaster systemet,« siger Jesper Mølgaard. Derfor vil man gradvist svede mere, jo bedre fysisk form man kommer i. Men både vægt og væskeindtag spiller også ind.

»En tyk person vil have mere isolerende fedt, der hurtigere får kernetemperaturen til at stige. Det øger svedproduktionen,« forklarer Jesper Mølgaard. For at hjælpe varmeafgivelsen og svedproduktionen på vej er det vigtigt at drikke rigeligt med vand, lyder hans råd.