Skal du strække ud efter løbeturen?

I næsten alle sportsklubber samles udøverne efter træning for at strække muskulaturen ud. Ifølge min gamle fodboldtræner var det for at slippe for skader, men passer det nu også?

Udstrækning efter løbeturen har ikke den effekt, man måske kunne tro. Det er i høj grad op til dig selv, om du vil strække ud.

Smid dig i sofaen

Du kender sikkert følelsen af at komme hjem fra et brag af en løbetur, hvor benene nærmest føles som gummi, og så sætte dig ned og strække ømheden ud af musklerne. Egentlig kunne du nu ligeså godt smide dig i sofaen med stængerne oppe. Der er nemlig ikke nogen videnskabelig grund til at strække ud.

Du undgår ikke skader

Mange strækker ud for at undgå overbelastningsskader, men ifølge Peter Magnusson, der er professor i fysioterapi på Bispebjerg Hospital, ligger der ikke noget videnskabeligt til grund for, at vi skal smide os på gulvet og strække ud.

»Der er ikke nogen studier, der viser, at skadesrisikoen nedsættes ved, at man strækker ud. Hvis du løber langdistance, så er der ikke den store grund til at strække ud, medmindre man synes, det er rart,« siger Peter Magnusson.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Gør det før løb

Skal du løbe en kortere distance eller interval-løb kan udstrækning muligvis have en positiv effekt, hvis det gøres på forhånd, men igen foreligger der ikke nogen videnskabelig grund til det.

»Hvis man har meget stramme muskler og har brug for noget bevægelighed, så ville jeg strække ud før idrætsudøvelsen,« har fysioterapeut Christian Neergaard tidligere sagt til Samvirke.dk.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Bliv mere smidig, når du strækker ud

Udstrækningen kan dog hjælpe er på smidigheden. Ved at strække musklerne ud forbedrer du din smidighed på sigt. 

»Du kan bibeholde din smidighed, hvis du strækker ud, og hvis du synes, at det er det, du vil opnå, så er det en god ide at strække ud,« siger Peter Magnusson.

Ifølge Peter Magnusson bør man holde strækket i 10-15 sekunder, og så gøre det et par gange. Det skulle hjælpe med at holde kroppen smidig, da bindevævet omkring musklen bliver strukket ud. Det gør, at du kan komme længere ud i en bevægelse før, det gør ondt.

Du bliver stadig øm

Efter en løbetur der har gjort lårene godt ømme, kan udstrækning fjerne noget af smerten på kort sigt. Lige efter endt udstrækning vil benene føles bedre tilpas, men det er ifølge Peter Magnusson en stakket frist. Smerten vil komme igen senere. 

Der er altså ikke nogen grund til at strække ud for at slippe for skader eller ømhed, men for mange er udstrækning efter endt træning en ligeså stor del som selve træningen. Hvis udstrækning hjælper dig efter træning til at få det bedre, eller det føles rart, så bliv endelig ved.

Lad skader få ro

En ting, der dog er værd at huske på, er, at du aldrig må udstrække skadede områder. Har du problemer med sener eller fibersprængninger, så lad dem få ro. Prøv ikke at strække i det, da det formentlig vil forværre problemet.

Læs mere om