Ser man slankere ud i sort?

Du har måske hørt folk sige, at sort slanker. Men ser man virkelig slankere ud i sort tøj? Vi har bedt fysiker, Brian Vohnsen, give en forklaring.

Hvilken af de to inderste firkanter er størst?

Ja, sort slanker, og sorte genstande opfattes som mindre

»Ja, det gør man faktisk. Hvis man er buttet, kan man klæde sig i sort eller mørke farver, hvis man gerne vil se slankere ud,« siger Brian Vohnsen, der er fysiker ved University College Dublin i Irland. 

Grafikken med de hvide og sorte firkanter her på siden beviser fysikerens slanketip, nemlig at sorte genstande kan opleves som mindre, end de er. Selvom de to figurer er helt identiske, virker den sorte firkant midt i det hvide mindre end den hvide firkant i det sorte. 

Brian Vohnsen forklarer: »Øjet vil forsøge at fokusere på kanterne, hvor sort går over i hvid. På grænsen mellem sort og hvid vil det hvide flyde ind over det sorte, og man får oplevelsen af, at det sorte område bliver snævret ind.«

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug farver til at kamuflere steder, du ikke er stolt af

Lyse farver vil omvendt få dig til at se større ud. Man kan altså bruge farver til at kamuflere eller fremhæve de steder på kroppen, man er mere eller mindre stolt af. 

»Men hvis man har sort tøj på og går rundt i et mørkt rum, vil man ikke opleve den samme slankende effekt. Farvekontrasten mellem en genstand og dens omgivelser spiller nemlig en stor rolle,« siger Brian Vohnsen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Sorte delleskygger falder i et med tøjet

Når man siger, at sort slanker, er skygger og konturer også en del af forklaringen. Hvis man for eksempel har deller, vil de kaste skygger rundt omkring på kroppen. Men fordi skyggerne er mørke, falder de i ét med det sorte tøj. 

»Omvendt vil skygger være meget tydelige på lyst tøj, og det kan få konturer og buler på kroppen til at stå tydeligere frem,« forklarer Brian Vohnsen.

Sort signalerer også lukkethed og distance

Men... Sort er en farve, der udtrykker pessimisme. 

Klæder man sig i sort tøj, signalerer man lukkethed og distance. Sort er også sorgens farve, der bæres til begravelser, og er farven på sørgebind, siger Lene Bjerregaard, farvepsykolog og farvecoach.

Læs mere om