dyr

Se fordele og ulemper ved tre typer hundemad

I madskålen. Tørfoder, dåsemad eller hjemmelavet hundeæde. Samvirke giver dig overblik over tre typer mad til hunden

Hjemmelavet mad
Hunden har brug for en række forskellige næringsstoffer, og derfor er en kost bestående af kartoffelskræller, rugbrød med leverpostej og rester fra menneskets middagsbord ikke en garanti for en sund og varieret kost for hunden. Vil man selv lave hundens mad, er det vigtigt også at huske olier og vitaminer.

Få en dyrlæge til at tjekke din opskrift.

Tørfoder

Internationale regler regulerer indholdet af næringsstoffer, protein, fedt og kulhydrater samt vitaminer og mineraler, i hundemad.

Både tørfoder og dåsemad overholder de fastsatte grænser, og der er ikke uvildige undersøgelser, der peger på, at hunde, der får den dyre tørkost, får et sundere og længere liv end hunde, der fodres med billigere fodertyper.

Den optimale sammensætning af foder kendes ikke præcist, men hunde i vækst har brug for byggesten, og det er vigtigt, at hunden får et passende foder. For udvoksede hunde er der videre grænser, og man kan bedre vælge det foder, som din hund kan lide. Tjek samtidig, at hovedparten optages og ikke ender som klatter på gaden.

Nogle tørfoderproducenter laver foder, der passer særligt til hundens livsstadier - enten barndom, voksenliv og alderdom.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Vådfoder/ dåsemad

En hund er et rovdyr, og tænderne kan flænse og tygge i knogler. Vådfoder indeholder mindre struktur og færre fibre end den kost, som naturen har budt hunden, og derfor vil en kost med kun vådfoder betyde, at hunden bruger tænderne for lidt. En af »bivirkningerne« ved vådfoder er derfor, at hunden lettere får tandsten. Tandsten forebygges bedst med tandbørstning eller til en vis grad med tyggeben regelmæssigt.

Vådfoder bør især bruges til småtspisende hunde eller tilsættes tørfoder for at gøre den tørre mad mere appetitlig.

Læs mere om