Sådan afrimer du din køleskabsfryser

Selv om intentionerne er gode, og du godt ved, al rengøring er lettest, hvis du gør det jævnligt, har fryseren det alligevel med at akkumulere mængder af is. Isbjergene opstår, når lågen bliver åbnet og lukket, og varmere luft end det i fryseren bliver lukket inde og fryser til is. Samvirke giver her råd til, hvordan du afrimer din fryser.
Fryser fuld af is af den slags, der ikke kan spises til dessert.

Tøm fryseren og sluk for strømmen

Første skridt er at tage alle frostvarer ud af fryseren. Opbevar madvarerne i en køletaske eller eventuelt i køleskabet, mens du afrimer. Sluk for strømmen til fryseren, så du ikke risikerer at få stød.

Tag det værste først

Ofte ligger der klumper af mere eller mindre fast is, som er lige til at tage ud med hånden. Gør det, før du begynder med den grundige afrimning.

Brug varmt vand

Stil en skål eller balje med varmt vand ind i fryseren og lad den stå i 5-10 minutter. Det er lettere at skrabe isen på siderne væk, når den er let opløst. Du må ikke hælde varmt vand direkte ind i fryseren, da det kan skade den.

I mange frysere er der en prop i bunden, som du skal tage ud og sætte en skål under, så det smeltede is kan løbe fra.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug en skraber, der ikke ridser

Når det værste af isen har løsnet sig, kan du skrabe løs med et redskab, som ikke ridser. Det kan for eksempel være en træpalet. Hak ikke i isen, da du kan komme til at bule og skade fryseren. Hvis du ikke kan få al isen løsnet med paletten, kan du gentage punktet med varmt vand.

Ikke varm luft 

Brug ikke hårtørrer eller brødristere til at varme smelte isen med. Det kan dels gøre skade på fryseren og dels gå rent galt, da du har med vand og strøm at gøre tæt på hinanden.

Vask af til slut

Vask fryseren og tætningslister af med sæbevand eller en blanding af 2 dele eddike og 3 dele vand. Tør over med en ren klud og put dine frostvarer tilbage i frysen.

Læs mere om