Rengøring

8 gode råd om viskestykker og karklude

Vi bruger dem alle hver dag, men de færreste af os bruger dem korrekt. Karkluden og viskestykkerne er uundværlige i køkkenet og skal håndteres på den rigtige måde. Winnie From Thesbøl, der er ernærings- og husholdningsøkonom, giver her en række gode råd om karklude og viskestykker.

Rene viskestykker kan bruges til det meste. Nogle bruger eksempelvis viskestykkerne til at tørre salat og andet grønt på, andre har dem hængende i bukserne, så de hurtigt kan tørre hænder og fingre under madlavningen. Begge dele er helt i orden, så længe man bare smider dem til vask, når man er færdig i køkkenet og undgår at bruge de samme viskestykker til aftørring efter opvask.

Vask ved 95 eller 60 grader

Det optimale er at vaske viskestykker og karklude ved den højeste temperatur, men generelt skal man bruge sin sunde fornuft. En vask på 60 grader med et langt program er ofte tilstrækkeligt, da det ikke alene er temperaturen men også vaskemidlet, der er med til at sikre en ren vask.
Hvis karkluden eller viskestykket har været i berøring med kød- eller kyllingesaft, skal den vaskes ved 95 grader.

Spar penge ved at skrue ned for temperaturen - og få stadig tøjet rent

Skift karkluden ofte

Man bør skifte karkluden hver dag. Smid den til vask, når du er færdig i køkkenet. Det kan ikke betale sig at skolde kluden med kogende vand fra elkedlen.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Lad kluden tørre

Bred karkluden ud så den tørrer, eller hæng den over vandhanen. Karkluden skal ikke ligge sammenkrøllet og fugtigt, da bakterierne på den måde får bedre leveforhold.

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Brug karkluden rigtigt

Brug kun karkluden til det, den nu engang skal bruges til. Brug karkluden til at tørre bordet eller komfuret af med.
Hvis man eksempelvis taber eller spilder noget på gulvet, bør man bruge almindelig køkkenrulle til at tørre op med.

Hvilke klude er de bedste?

De billige karklude er klart at foretrække. De kan vaskes nogle gange, og når de er blevet slidte, er de ikke dyrere, end at man kan smide dem ud. Der findes også svampe, der kan bruges, men de tørrer sjældent særligt godt i forhold til en almindelig karklud.

Viskestykker med flere formål

Rene viskestykker kan bruges til det meste. Nogle bruger eksempelvis viskestykkerne til at tørre salat og andet grønt på, andre har dem hængende i bukserne, så de hurtigt kan tørre hænder og fingre under madlavningen. Begge dele er helt i orden, så længe man bare smider dem til vask, når man er færdig i køkkenet og undgår at bruge de samme viskestykker til aftørring efter opvask.

Hold styr på viskestykkerne

Brug kun rene viskestykker til aftørring af service og porcelæn. Hvis du har brugt et viskestykke til at tørre for eksempel salat eller hænder i, må det ikke bruges til aftørring af ens køkkenudstyr. Det er derfor vigtigt at have styr på, hvad man har brugt de forskellige viskestykker til, så man ikke kommer til at blande dem.

Vaskequiz - test din viden

Skift ud efter et par dage

Viskestykker, der kun bruges til almindelig aftørring efter opvask, kan godt hænge i køkkenet i et par dage, før man smider dem til vask. Som hovedregel er det bedst at vaske viskestykkerne ved så høj temperatur som muligt, men en lang vask ved 60 grader er ofte tilstrækkeligt. Med mindre viskestykkerne har været i kontakt med kyllingesaft, så skal de, ligesom karkludene, vaskes ved 95 grader.