Sådan vedligeholder du vaskemaskinen

Et tilkalket varmelegeme og en stoppet trevlesi kan give vaskemaskine unødige udfordringer. Det slider på motoren, og samtidig bruger vaskemaskinen unødig meget strøm. Et par hverdagsfif kan få din vaskemaskine til at holde længere.

Brug altid den korrekte dosis vaskemiddel, når du vasker. Det mindsker kalkbelægningerne på varmelegemet.

Undgå kalk. Det sparer på energien og forlænger vaskemaskinens levetid

Vedligeholder du dine hvidevarer, sparer du typisk op til 20 procent energi, når vaskemaskinen kører. Det anslår Dansk Energi over for Bolius.

Omtanke, når du vasker, gør en stor del af vedligeholdelsesarbejdet.

Husk derfor altid:

  • Varmelegemer, der er tilkalkede, er den hyppigste årsag til at vaskemaskiner går i stykker. Brug altid korrekt afmålt vaskemiddel i forhold til kalkindholdet i dit vand. Vaskemiddel er tilsat et stof, der skal forhindre kalk i at sætte sig på varmelegemet. Afkalk varmelegemet i vaskemaskinen med nogle måneders mellemrum. Enten ved brug af en afkalkningstablet eller ved at vaske en kogevask. Høje temperaturer kan sprænge kalken i stykker.
  • Du kan også tilsætte 2-3 spsk citronsyre i en tom maskine og køre et langt program uden forvask. Temperaturen skal være 60 eller 95 grader. 
  • Sæbeskuffen skal rengøres jævnligt, så maskinen får den korrekte dosis sæbe.
  • Trevlesien skal tømmes 1 gang om måneden. Og vask bøjle-BH’er i vaskeposer. Så sikrer du dig mod, at fremmedlegemer sætter sig fast i de mekaniske dele.
  • Rens tilløbsslangen 1 gang om året. Skidt i tilløbsslangen og filterpakningen kan gøre maskinen langsommere til at tage vand ind.
  • Lågen bør stå åben, når du ikke vasker. Så undgår du sur lugt og mindsker risikoen for, at belægninger sætter sig på ydersiden af tromlen.
Tilkalkede varmelegemer

Tilkalker dine varmelegemer, skal vaskemaskinen bruge mere energi på at varme vandet op, når du vasker. Det slider unødigt på vaskemaskinen, lige som kalken medfører en risiko for, at varmelegemet hurtigere skal skiftes.