Sådan tester du dig selv, om du er sulten

Rumler din mave og sidder din sult i maven og ikke som en fornemmelse i mundregionen, så er du nok rigtig sulten. Har du også lyst til en leverpostejmad? Så kan du regne med, at din sult er ægte.

Hvis du er sulten af lyst og ikke fordi du mangler mad, kan du aflede din lyst til at spise med at cykle en tur eller finde strikketøjet frem. Det er svært at spise mens man cykler eller strikker.

Mærk i maven om din sult er reel
 

Det vigtigste, du kan gøre, er at mærke efter, hvor følelsen af sult sidder henne.

Rumler maven, føles den tom og gør nærmest ondt? Og kunne du have lyst til at spise nærmest hvad som helst? Så er du nok sulten.

Mærkes sulten nærmere i mundregionen, og har du lyst til få specifikke madvarer, så er det nærmere lysten til mad end egentlig sult.

Brug også tofutesten eller leverpostejtesten. Har du lyst til tofu eller leverpostejmad, så er det sult, har du ikke, så er det lyst.
 
 

Drop mellemmåltidet, hvis du ikke er sulten

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

 

For langt de fleste af os er mellemmåltider ikke et reelt behov – hvis du øver dig i at spise efter din sultfornemmelse, så kan du selv mærke, om du har behov for mellemmåltider.
 
 

(Artiklen fortsætter efter annoncen)

Afled din opmærksomhed fra mad. Cykl for eksempel en tur.

Du kan aflede opmærksomheden fra lysten til mad, og du kan bevæge dig, så der bliver frigivet lidt sukker til blodbanen igen. Afledningsteknikker kan være at foretage dig noget, for eksempel strikke eller cykle en tur, som vanskeliggør spisning.

Du kan også fortælle dig selv, hvorfor du ikke skal spise, for eksempel fordi du faktisk ikke er sulten, men at du er træt og trænger til at hvile eller gå en tur, frem for at spise.
 
 

Pas på automatspisning. Den hindrer dig i at tage kontrol

Hvis du spiser uden at mærke efter, så er det tegn på, at du har sat automatpiloten til. Spisning er ikke automatisk – at trække vejret er noget, vi gør automatisk - spisning er et aktivt tilvalg.

Alligevel kan vi have spisevaner, som gør, at vi spiser uden at tænke over det, så spisningen virker automatisk. Hvis vi ikke bryder vanen, får vi aldrig kontrollen over vores mad – og det kan også være, at vi i sidste ende ødelægger vores fornemmelse for sult og mæthed. Begge dele kan i sidste instans føre til overvægt.
 
 

Nyd at maden smager bedre, når du er sulten

Jo mere bevidst du er om din spisning, jo mere er det dig, der bestemmer over maden og din vægt, og ikke omvendt. Du vil også opleve, at du nyder maden langt mere, fordi du bevidst har taget et valg og spiser maden opmærksomt. Faktisk kan spisning blive så automatisk, at man ikke registrerer, at man spiser og heller ikke rigtigt nyder det. 

 
 
 

Læs mere om