Redaktionen anbefaler






Skal jeg fylde mig med chokolade eller spise en stor portion sunde bønner? Alle dine beslutninger træffes efter en kompleks proces i din hjerne, hvor en række signaler – bevidste som ubevidste – enten modarbejder hinanden eller arbejder sammen.
Fra naturens side er systemet indrettet sådan, at det belønner, når vi opfører os på en måde som sikrer, at vi og arten overlever.
Historisk set har mennesket måttet kæmpe for at få mad nok.
Vores tidlige forfædre spiste sandsynligvis frugt og lærte sig hurtigt at sød frugt var lige med energi, og noget tyder på at menneskets forsmag for søde fødevarer blev grundlagt på den måde.
Hjernen lever udelukkende af druesukker (glukose).
Kulhydrater består af forskellige sukkerstoffer, som hænger mere eller mindre godt sammen. De kulhydrater som nemt kan nedbrydes og blive til sukker har hjernen også kategoriseret som attraktive. Det er de hurtige eller korte hydrater som hvid pasta, ris, hvidt brød.
Hjernens belønningssystem kan altså rigtig godt lide mad som består af sukker eller hurtigt kan omdannes til sukker. Det får blodsukkeret til at stige hurtigt, og kroppen føler sig tilfreds. Men så snart blodsukkeret falder – og det gør det hurtigt efter indtaget af sukker og hurtige kulhydrater – så vil kroppen have mere. Hjernen fortæller kroppen, at den er mere sulten, og det får os til at spise endnu mere.
Alene synet af mad, som hjernen af erfaring ved, plejer at smage sødt og godt, får den til at sætte gang i sit sindrige system af signalstoffer og hormoner, som ender med at få blodsukkeret til at falde og sulten til at melde sig.
Kilde: »Hjernen styrer vægten« skrevet af den svenske hjerneforsker Martin Ingvar og journalist Gunilla Eldh.
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10