Sådan undgår du hård hud på fødderne
Derfor skal den hårde hud bekæmpes
»Det gør ikke noget, at man har lidt hård hud på fødderne, men har man meget, skal man gå til en fodterapeut og få skåret det væk,« siger Jeanne Widstrup.
Den hårde hud er god, fordi den beskytter fødderne i den daglige gang, men er der for meget, er huden ikke elastisk og risikerer derfor at revne. Bliver revnerne dybe, er der grobund for bakterier. På sigt kan revnerne i huden medføre betændelse.
Fodfilen er et dårligt valg
»Det er en udbredt misforståelse, at man skal fjerne hård hud ved at file den væk,« siger statsautoriseret fodterapeut Jeanne Widstrup og forklarer, at huden danner hård hud, når den mærker friktion mod huden. Den hårde hud dannes for at beskytte for eksempel foden. Den friktion, man skaber, når man filer på foden med en fodfil, provokerer huden til at producere mere hård hud.
Brug en køkkensvamp
I dagligdagen kan den hårde hud holdes nede ved hjælp af en ganske almindelig skuresvamp, som man normalt bruger til rengøring. Jeanne Widstrup anbefaler at man dagligt skrubber fødderne, når man er i bad, ved at skrubbe fødderne med den grove side af en skuresvamp. På den måde fjerner man nænsomt det yderste lag af den hårde hud uden at file og fremprovokere mere hård hud.
Smør fødderne ind i creme
»En god creme holder foden sund, tilføjer fugt, gør huden elastisk,« siger Jeanne Widstrup. Hun anbefaler, at man dagligt smører fødderne ind i fodcreme.
Man behøver ikke tage strømper på, efter at man har taget fodcreme på om aftenen. En strømpe hjælper ikke på hudens optagelse af creme, huden har suget den mængde creme, den kan, efter cirka 5 minutter.
Vælg de rigtige sko
Hård hud opstår ikke ud af det blå, men fordi der sker en friktion på huden. En sko skal sidde godt til foden, kunne justeres med snører eller velcrolukning og have fast hælkappe. Så undgår man friktion, gnavsår og hård hud.
Hvis skoen trykker på en tå, og man ikke er opmærksom på det, kommer den hårde hud og i værste tilfælde en ligtorn. En ligtorn er sammenpresset hud, der trykker ind i den bløde hud og med tiden gør ondt at gå på.
Nogle sandaler har høje kanter rundt langs hælen, og hvis sandalen er for lille, støder foden hele tiden mod kanterne, og man får meget hård hud langs hælkanten.
Brug indlæg i skoen mod hård hud
Hvis man har nedsunken forfod eller har fået forskudte fedtpuder under fødderne, eksempelvis af at gå i højhælede sko eller ballerinasko, kan den hårde hud afhjælpes med et indlæg. Et skoindlæg hjælper foden med at få den rigtige fodstilling igen. Indlæg til skoen konstrueres af en statsaut. fodterapeut eller en bandagist.